ZMĚNIT MÍSTO

Tropická bouře Wipha zasáhla severní Vietnam

06.08.2019

Před několika dny zasáhla tropická bouře Wipha jihozápadní Čínu, kde rozpoutala záplavy a sesuvy půdy v provinciích Hainan a Guangdong. O víkendu se bouře přesunula směrem k severnímu Vietnamu, který zasáhla drtivou silou. Podle místních úřadů, krátce na to přišlo o život pět osob a dalších deset se jich pohřešuje.

Největším nebezpečím, které sebou tropická bouře Wipha přináší, jsou vydatné lijáky, při kterých o víkendu v severním Vietnamu spadlo přes 450 milimetrů srážek. Jen za pondělí ve Vietnamu spadlo kolem 100 milimetrů srážek, což okamžitě rozpoutalo bleskové povodně a sesuvy půdy.

Mezi nejhůře zasažené provincie patří Than Hoa. Bouře Wipha srovnala se zemí jednu z vesnic v okrese Quan Son. Při bleskové povodni zde zahynuli tři lidé a nejméně deset je jich stále pohřešováno. Další člověk zahynul v provincii Bac Kan, kde místní obyvatele sužují kromě záplav i sesuvy půdy.

Bouře Wipha zasáhla Vietnam ve čtvrtek v odpoledních hodinách místního času a za tu dobu zde napršelo enormní množství srážek. Místem přistání bylo nedaleko města Haiphong, které je mimo jiné na seznamu světového dědictví UNESCO.

Bouře Wipha v sobotu oslabila na tropickou depresi a zasáhla i hlavní město Hanoi. Krátce na to přinesla vydatné srážky v kombinaci se silným nárazovým větrem, který vyvracel stromy a elektrické vedení. Dočasně musely být uzavřeny i některé přístavy a do provincií na severu Vietnamu bylo vysláno přes 800 vojáků, kteří pomáhají zmírnit dopady sesuvů půdy.

Vietnam je jedna z devíti zemí, která pocítí dopady měnícího se klimatu nejvíce. Klimatologové odhadují, že zde bude v brzké době silným bouřím a záplavám vystaveno kolem padesáti milionů lidí.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu