ZMĚNIT MÍSTO

Severovýchodní Tchaj-wan zasáhlo zemětřesení

08.08.2019

Před několika hodinami udeřilo v severovýchodním Tchaj-wanu mohutné zemětřesení o síle šesti stupňů. Epicentrum zemětřesení se nacházelo v hloubce 22 kilometrů pod hladinou Tichého oceánu ve vzdálenosti 35 kilometrů od města Yilan. Otřesy byly cítit i v hlavním městě Tchaj-Pej, kde jsou hlášeny menší škody na budovách.

Na Tchaj-wanu v předešlých dnech vrcholily přípravy na příchod tajfunu Lekima, který doprovází větry o rychlosti až 230 kilometrů za hodinu. Do bezpečí muselo být evakuováno více než dva tisíce obyvatel z východního pobřeží. Očekává se, že by mě Tajfun Lekima zasáhnout Tchaj-wan ve čtvrtek odpoledne místního času.

Na podobně silná zemětřesení je Tchaj-wan dobře připraven, protože se zde země otřásá poměrně často vzhledem ke geografické poloze. Tchaj-wan leží v oblasti Ohnivého kruhu, ve kterém je seismická aktivita velmi vysoká. Právě proto, při čtvrtečním zemětřesení nikdo nepřišel o život. Několik osob utrpělo lehčí zranění způsobené pádem nábytku nedaleko hlavního města. Jedno z nejničivějších zemětřesení se zde odehrálo před dvaceti lety a přišlo při něm o život přes dva tisíce lidí.

Podle posledních zpráv seismologů, se zde vyskytlo i druhé slabší zemětřesení o síle necelých pěti stupňů. Jednalo se o hluboké zemětřesení, u kterého se epicentrum nacházelo v hloubce necelých sedmdesáti kilometrů. Státní ústřední zpravodajská agentura uvedla, že nebyly poškozeny žádné jaderné elektrárny ani hi-tech vědecké parky, kterých je na ostrově hned několik.

To nejhorší Tchaj-wan teprve čeká, protože přicházející tajfun Lekima zasáhne východní pobřeží země dnes odpoledne. Tajfun na Tchaj-wan přinese vydatné deště a silný nárazový vítr, který se pohybuje rychlostí až 230 kilometrů za hodinu. Pokud bude tajfun pokračovat po předpokládané trase, měl by v pátek zasáhnout i pevninskou oblast Číny.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu