ZMĚNIT MÍSTO

Při nedávné vlně veder v Japonsku zahynulo přes 50 obyvatel

09.08.2019

V minulém týdnu Japonsko sužovalo období dešťů, které následně vystřídala smrtící vlna veder. Po celé zemi bylo hospitalizováno od začátku srpna přes 18 tisíc osob a 57 jich zemřelo.

Za poslední týden se v Japonsku počet hospitalizovaných v důsledku přehřátí ztrojnásobil. Podle agentury Japan Times byla letošní vlna veder druhou nejsilnější od roku 2008. Japonská meteorologická agentura JMA zase podotkla, že náhlý nárůst teplot po skončení období dešťů byl extrémní a lidský organismus se neměl čas přizpůsobit.

Období dešťů Japonsko sužovalo od poloviny června do poloviny července a díky systému vysokého tlaku vzduchu v Ochotském moři na ostrovy vanul chladný vítr ze severu. To mělo za následek, že po celém Japonsku byly hlášeny poměrně nízké teploty. Tato situace se však nečekaně změnila a po skončení dešťů se rtuť teploměru v Japonsku vyšplhala až na 43 stupňů Celsia.

Většina obyvatel v Japonsku byla hospitalizována v důsledku úpal a celkového přehřátí organismu. Za první tři týdny v červenci byla hospitalizována s úpalem jen jedna osoba. K prudkému nárůstu hospitalizovaných došlo ke konci července a začátkem srpna. Podle všech informací bylo už do nemocnic po celém Japonsku převezeno kolem osmnácti tisíc obyvatel. Nejvyšší teploty byly naměřeny v prefektuře Fukušima a v okolí hlavního města Tokia.

Všichni obyvatelé Japonska byli varováni, aby dodržovali pitný režim a pokud možno se vyhýbali přímému slunečnímu záření. Je velmi pravděpodobné, že vysoké teploty budou Japonsko sužovat až do září. V loňském roce při vlně veder zemřelo 65 lidí a agentura pro správu požárů a katastrof vyhlásila vlnu veder za přírodní katastrofu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.