ZMĚNIT MÍSTO

Záplavy a sesuvy půdy v Indii zabily 150 lidí

13.08.2019

Dlouho trvající přívalové deště v Indii rozpoutaly rozsáhlé povodně a sesuvy půdy, při kterých zahynulo desítky osob a tisíce jich muselo být evakuováno do záchranných táborů. Mezi nejvíce zasažené státy patří Kerala, Karnataka a Maharashtra.

Podle místních úřadů počet obětí nezadržitelně roste, protože se záchranáři do některých oblastí nebyli schopni včas dostat. Sesuvy půdy a divoká voda přerušila většinu vlakových spojů v oblasti a odřízla lidem únikovou cestu do táborů.

Podle nejnovějších informací bylo v jižním státě Kerala při letošních záplavách zabito přes 50 osob a takřka 170 tisíc jich muselo opustit své domovy. Divoká voda zaplavila tisíce domů a některé z nich pokryla bahnem do výšky až třech metrů. Právě velké nánosy bahna komplikují záchranné práce podle tamějších úřadů nejvíce.

V Indii je momentálně velmi nevlídné počasí a na denním pořádku zde mají silné bouřky doprovázené přívalovými dešti. Mnozí obyvatelé Keraly ještě nezapomněli na smrtící záplavy, které zasáhly Indii v minulém roce. Zahynulo při nich 200 lidí a celkově tehdy povodně omezovaly kolem pěti milionů obyvatel.

Letošní záplavy zasáhly i město Hampi ve státě Karnataka, kde se nachází hned několik staveb, které jsou uvedeny na seznamu světového dědictví UNESCO. Celkově ve státě Karnataka zahynulo při letošních povodních už šest desítek osob. Do záchranných táborů se přemístilo kolem dvou set tisíc lidí.

Záplavy a sesuvy půdy zasáhly i státy Gujarat, Assam a Bihar. Celkově už v letošním roce při povodních v Indii zahynulo 450 lidí ze šesti nejvíce postižených států.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu