ZMĚNIT MÍSTO

Stav podzemních vod v ČR se nadále snižuje

14.08.2019

Ačkoliv v letošním roce spadlo na našem území více dešťových srážek než loni, nevyřešilo to dlouhodobý úbytek podzemních vod. Podle Českého hydrometeorologického úřadu letos spadlo o třetinu více srážek než v roce 2018, ale i přesto sucho trápí více než dvě třetiny České republiky.

Nejhorší situace nastala v červenci, kdy absence srážek způsobila vysychání menších řek a potoků. Průměrně spadlo za měsíc jen 60 milimetrů srážek, což jsou pouhé dvě třetiny dlouhodobého průměru. Celkově však za letošní rok spadlo kolem 375 milimetrů srážek, což je o 80 milimetrů více než loni.

Dlouhodobá absence vydatnějších srážek v posledních letech se nadále prohlubuje a souvisí s ní i stále častější sesychání borovicového a smrkového porostu. Právě u jehličnanů se nedostatek vody v půdě projevuje předčasným žloutnutím jehličí a postupným sesycháním celého stromu.

Nedostatek podzemních vod v půdě způsobuje i předčasné žloutnutí a sesychání listů u listnatých dřevin, mezi které patří především břízy, habry, kleny, lísky a třešně. Ke zlepšení situace už nepomohou ani vydatnější srážky v prvních dvou srpnových týdnech.

Dopady sucha se projevily i na snížení hladiny v některých velkých řekách, jako je Labe, Berounka, Lužnice a Morava. Loni se hladiny řek začaly snižovat už počátkem května, ale letos až v červenci.

Nejhorší stav podzemních vod je nadále v okolí řeky Ohře. Pro zvyšování stavu jsou klíčové vydatné srážky na jaře, které v posledních letech chybí. Srážky, které spadly v červenci a začátkem srpna už situaci nezlepší, protože se část z nich v důsledku vysokých teplot odpaří. Další část spotřebují rostliny a voda se vsákne pouze do vrchní části půdy.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu