ZMĚNIT MÍSTO

Bouře Krosa v Japonsku zabila tři osoby

19.08.2019

Poté co Tajfun Krosa oslabil na tropickou bouři, udeřil na Japonsko větry vanoucími až 150 kilometrů v hodině a přinesl enormní množství dešťových srážek. Bouře Crosa zasáhla celkem třináct prefektur a muselo být evakuováno přes půl milionu obyvatel.

Bouře Crosa přinesla do Japonska přívalové deště a místy spadlo kolem 800 milimetrů srážek. Díky silným větrným poryvům muselo být přerušeno i několik stovek letů. Japonské úřady ihned vydaly varování před bleskovými povodněmi a sesuvy půdy. Podle místních úřadů bylo při bouři Crosa v Japonsku zraněno kolem padesáti občanů a tři z nich zemřeli.

Tropická bouře Crosa přistála minulý týden ve čtvrtek na pobřeží, poblíž města Kure v prefektuře Hirošima. Crosa je už třetí silnou bouří, která letos zasáhla Japonsko. Nedáno zde řádil tajfun Francisco a tropická bouře Nari.

Několik lidí muselo být zachráněno do bezpečí, poté co uvízli nedaleko rozbouřené řeky, když stanovali. Vydatné srážky a silné nárazové větry sužovaly Japonsko až do soboty, kdy se bouře Crosa odebrala do vod Tichého oceánu.

Nejvíce srážek během bouře napršelo ve středním Japonsku a na mnoha místech byly překonány rekordy. Nejvíce pršelo na ostrově Šikoku v prefektuře Kochi. Za několik dní zde spadlo kolem 870 milimetrů srážek. Meteorologové zaznamenali, že v horské oblasti Yanase spadlo za necelé tři hodiny kolem 120 milimetrů deště. V prefektuře Kochi byly zároveň naměřeny i nejsilnější poryvy větry, které dosahovaly rychlosti až 155 kilometrů za hodinu.

Podle všech dosavadních informací bylo v důsledku bouře Krosa zrušeno až 700 letů. Jen na letišti Kansai v Osace bylo zrušeno přes dvě stovky mezinárodních a vnitrostátních letů. Bouře narušila i železniční dopravu a společnost West Japan Railway musela pozastavit většinu svých Šinkansenů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu