ZMĚNIT MÍSTO

Požár na ostrově Gran Canaria se nedaří zkrotit

21.08.2019

Od soboty se na španělském ostrově Gran Canaria šíří lesní požár, který se hasičům nedaří už čtyři dny zkrotit. Z oblíbené turistické destinace, kterou ročně zavítají více než tři miliony lidí, muselo být postupně evakuováno kolem osmi tisíc obyvatel. Během víkendu se požár z okolních svahů rozšířil, protože vanul silný vítr a na ostrově panují delší dobu vysoké teploty a nízká vzdušná vlhkost.

V úterý už požár řádil na ploše dvanácti tisíc hektarů a donutil opustit své domovy lidi zvíce než čtyřiceti měst. V současné době s požárem bojuje více než tisícovka hasičů za pomoci dvaceti letadel a vrtulníků.

Jedná se o druhou vlnu lesních požárů, která zasáhla ostrov Gran Canaria za uplynulé dva týdny. Při té nedávné plameny sežehly kolem 1600 hektarů lesního porostu. Podle vedoucího pracovníka místní pohotovostní služby už plameny spálily nebo poškodily několik domů. Místní úřady ještě podotkly, že čtyřicet osob zůstalo uvězněno v kulturním centru Artanera, které odřízly plameny.

Po několika dnech boje s požárem se hasičům v úterý večer částečně daří držet požár pod kontrolou. Došlo k mírnému poklesu okolních teplot a uklidnil se vítr, který by se dle předpovědi měl vrátit již ve středu. Situace by se mohla nejvíce zkomplikovat v závěru pracovního týdne, kdy jsou podle meteorologů hlášeny v oblasti Gran Canaria větry vanoucí rychlostí 60 kilometrů v hodině.

Teplé a suché počasí vydrží na ostrově Gran Canaria minimálně do konce tohoto týdne, což hasičům výrazně znesnadní práci. Momentálně jsou na ostrově uzavřeny desítky silnic a na některých těžko dostupných místech, se hasičům nepodařilo dostat oheň pod kontrolu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu