ZMĚNIT MÍSTO

Vodáci mohou vyrazit třeba na Ohři či Lužnici,vypouští se rybníky

10.10.2013

    10. října 2013 - Praha (ČTK) - Vodáci mohou v Česku stále vyrazit na větší i menší toky, k vyššímu průtoku pomáhá vypouštění rybníků a přehrad. Dobrý stav je třeba na Ohři či Lužnici. Naopak nejméně vody z velkých toků je pravděpodobně na Otavě a horší průtok je i na Vltavě, kde ale vodohospodáři zřejmě zadržují vodu na víkendové závody. ČTK to dnes sdělil Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.
    "V této době přidávají vodu do říčních koryt vypouštěné rybníky a přehrady, které se připravují na výlovy vánočních kaprů a na zimní provoz," uvedl Jančar. Vodákům by podle něj mohly pomoci i srážky. "Déšť, kterého spadne nejvíce zřejmě v pátek, může zvednout průtoky v menších tocích, které se tak stanou na chvíli splavnými pro zkušené vodáky," míní.
    Nejméně vody má z velkých toků podle Jančara Otava. "Tam je průtok téměř limitní. Ovšem nejen proto v sobotu vodáci Otavu uzamknou. Sraz je ráno v Sušici," sdělil. "Také Vltava pod Vyšším Brodem je na horší letní vodě. Ovšem zde je to zřejmě způsobeno držením vody na víkend," doplnil. Už v pátek totiž odstartuje na Vltavě 11. ročník mezinárodního Krumlovského vodáckého maratonu, který pokračuje i v sobotu.
    Naopak Ohře nebo Lužnice jsou bez problémů splavné, podle Jančara právě díky zmíněnému vypouštění rybníků. "Lužnice v tomto období patří k tomu, co by vodáci neměli vynechat," dodal. Také Berounka má vody dost, dobře splavná je od Plzně k Praze. Navzdory menšímu množství vody je splavná i Sázava od Ledče nad Sázavou. "Pozor na stavbu Lesního jezu, situace se tu může měnit ze dne na den," varoval Jančar.
    Mezi dalšími toky, na které mohou nyní vodáci vyrazit, je například Radbuza, Ploučnice, všechny Orlice i méně navštěvované řeky jako Jizera či střední Labe. "To vše je však spíše klidná voda. Pokud máte rádi přece jen trochu peřejí, vydejte se na Vavřinecký potok či Výrovku, kde se jede turistický pohár a v neděli je možné splout si potok volně. Nepatří však k jednoduchým, chce to na vodě docela umět," uvedl Jančar.
    Spíše menší množství vody protéká řekou Moravou, ale i na ni se mohou vodáci vydat, a to od Postřelmova. Splavná je také Odra od Suchdola či Jeseníka nad Odrou a dolní tok Bečvy. Menší řeky jako Jihlava či Svratka mají splavné jen dolní toky a na Dyji je možné se vydat od Znojma.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu