ZMĚNIT MÍSTO

V Brazílii hoří tisíce lesních požárů

25.08.2019

Každým rokem je v horkých měsících Amazonský deštný prales zasažen velkým množstvím požárů, které se podílí na očistné kůře lesa. Letos je díky vysokým teplotám jejich počet takřka dvojnásobný a od začátku roku zde řádilo přes 73 tisíc požárů.

Momentálně panují v Brazílii vysoké teploty, díky kterým se požáry dále rozšiřují a v tuto chvíli nikdo neví, kdy budou uhašeny. Od pondělí byl vyhlášen v celé Amazonii mimořádný stav a do boje s požáry byla od pátku konečně nasazena i armáda.

Požár, který je tak velký, že jde vidět i z vesmíru vytváří ohromná oblaka kouře, která nedávno zahalila město Sao Paulo, jež je domovem kolem dvanácti milionů obyvatel. V pondělí kouř pokryl celé město, které je od centra požáru vzdálené 1650 kilometrů.

Za nezvyklým nárůstem lesních požárů v Brazílii může podle většiny veřejných činitelů samotný prezident Jair Messias Bolsonaro, který je ve funkci od začátku roku. Jeho politika se orientovala především na navýšení těžby dřeva v Amazonské pánvi a rozvoji tamějšího zemědělství. Momentálně čelí celosvětové kritice, protože místo ochrany Amazonského pralesa podporoval spíše jeho odlesňování.

Od pátku se začal prezident v celé situaci angažovat a podepsal dekret, který umožní nasazení armády na boje s požáry v oblasti Amazonie. Situace je tak vážná, že pomoc přislíbil i Donald Trump a Angela Merkelová, kteří vnímají problém velmi vážně.

Jen za poslední týden je v oblasti Amazonie aktivních ještě 2600 požárů a jejich uhašení je v nedohlednu. Požáry v Brazílii řeší i francouzský prezident Emanuel Macron, který společně s britským premiérem Borisem Johnsonem označil situaci jako mezinárodní krizi.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu