ZMĚNIT MÍSTO

Bleskové povodně v Súdánu zabily přes šest desítek osob

28.08.2019

V posledních dnech zasáhly většinu území Súdánu bleskové povodně, které zničily kolem 35 tisíc domů. Do dnešního dne při povodních zahynulo už 60 osob a několik dalších se stále pohřešuje. Zranění utrpěla necelá stovka obyvatel ze sedmnácti z celkových osmnácti států.

Bleskové povodně v Súdánu zcela zatopily stovky vesnic, ze kterých muselo včas odejít tisíce obyvatel. Nejhůře postižené oblasti se nachází v blízkosti řeky Nil, která se rozvodnila v důsledku vydatných dešťů v předcházejících dnech.

V mnoha chudinských čtvrtích po Súdánu jsou hlášeny výpadky elektřiny a omezeny jsou i dodávky pitné vody. Největší obavy mají obyvatelé Súdánu z šíření chorob přenášených hmyzem, protože potrvá týdny, než voda opadne. Navíc jsou předpovědi meteorologů pro následující dny velmi nepříznivé. Podle prohlášení OSN záplavy v Súdánu ohrožují více než 200 tisíc obyvatel.

Tisíce obyvatel nyní potřebují dostatek potravin, čisté vody a přístřeší. Záchranné práce jsou komplikované, protože v mnoha státech se z místních silnic staly divoké řeky a jsou zcela neprůjezdné.

Jakmile do Súdánu dorazí období dešťů, zvýší se i výskyt malárie a cholery, protože dochází ke kulminování stojaté vody, ve kterých se množí komáři rodu Anopheles. Každoročně zemře v Africe na tuto zákeřnou nemoc kolem 1,3 milionu lidí.

Prevencí proti povodním by byla výstavba přehrad. Tento plán však byl minulou vládou bojkotován. Situace se změnila v březnu, kdy byla stará vláda svržena a ta nová intenzivně řeší problematiku protipovodňových opatření. Současné období dešťů potrvá nejméně do října a podle OSN bude Súdán potřebovat nejméně jednu miliardu dolarů peněžité pomoci, ale přislíbena zatím byla jen třetina těchto prostředků.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu