ZMĚNIT MÍSTO

Hurikán Dorian zasáhl Bahamy drtivou silou

04.09.2019

O víkendu zasáhl Bahamy hurikán pátého stupně, který doprovázely větry vanoucí rychlostí až 295 kilometrů v hodině a ničily vše, co jim stálo v cestě. Během bouře zahynulo 5 osob a desítky jich bylo zraněno. Hurikán Dorian momentálně pomalu směřuje na Floridu, kde už byly nařízeny evakuace obyvatel žijících na pobřeží.

Hurikán Dorian se zapíše do historie, jako nejsilnější bouře, která kdy Bahamy zasáhla. Hurikán zcela zničil několik tisíc obydlí, strhával střechy a ničil zdejší infrastrukturu. Za několik hodin se zde podle úředníku Červeného kříže rozpoutala humanitární krize. Momentálně je zde odkázáno na dávky humanitární pomoci a pitné vody kolem šedesáti tisíc obyvatel.

Škody, které hurikán Dorian napáchal, jsou natolik rozsáhlé, že jejich rozsah nebude ještě několik dní znám. Záchranáři museli vyprostit desítky lidí, kteří zůstali uvězněni v podkrovích domů. Hurikán Dorian řádil na Bahamách dlouhých 35 hodin, než se odebral na otevřené moře a pomalu směřoval směrem na Floridu.

Nejsilnější nárazy větru byly naměřeny na ostrovech Abaco a Grand Bahama a dosahovaly rychlosti 295 kilometrů za hodinu. Hurikán na Bahamy přinesl i enormní množství dešťových srážek, které rozpoutaly povodně. Jakmile se hurikán začal pomalu přesouvat na otevřené moře, došlo i k oslabení větru na 170 kilometrů v hodině. Během řádění hurikánu Dorian spadlo na některých místech na Bahamách až 890 milimetrů dešťových srážek.

Preventivně muselo být evakuováno přes dva miliony lidí žijících na pobřeží Floridy, Georgie, Severní a Jižní Karolíny. Podle nejnovějších informací by měl Hurikán Dorian pobřeží Floridy těsně minout, ale stále existují obavy, že by mohl v pátek zasáhnout pobřeží Severní Karolíny.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu