ZMĚNIT MÍSTO

Letní teploty v pražském Klementinu byly nejvyšší za posledních 245 let

07.09.2019

Meteorologové z nejstarší meteorologické stanice v České republice, která má sídlo v pražském Klementinu, nedávno zveřejnili informace potvrzující, že se průměrná letní teplota v Praze zvýšila o dvě desetiny stupně. Záznamy ze stanice Klementinum se datují od roku 1775 a letošní průměrná letní teplota se vyšplhala na rekordních 22,9 stupňů Celsia, což je o dvě desetiny více než loni.

Všichni se shodují na tom, že za nárůstem průměrné teploty stojí především extrémně teplý červen. V červnu padaly teplotní rekordy na většině stanic v České republice. Podle záznamů stanice v pražském Klementinu je patrné, že nejteplejší léta Praha zažila letos, loni a v roce 2003, kdy se průměrná teplota od června do konce srpna vyšplhala na 22,4 stupňů Celsia.

V pořadí čtvrté nejteplejší léto zažila Praha v roce 2015, toho roku se průměrná teplota vyšplhala na 22,3 stupně Celsia. Za zmínku stojí, že páté nejteplejší léto v historii měření stanice na Klementinu bylo v roce 1834. Právě tohoto roku byl na stanici stanoven rekord, který nebyl překonán dlouhých 150 let.

Po pečlivé analýze dat z jednotlivých let měření je patrné, že letošní letní teploty byly o takřka čtyři stupně vyšší, než je dlouhodobý průměr. Měření dokazují i fakt, že letošní průměrné teploty v červnu byly na Klementinu o dva stupně vyšší než v roce 1811. Letos zde dosahovala průměrná teplota rekordních 24,5 stupně Celsia.

Vysoké teploty panovaly i v červenci, ale nebyly rozhodně tak vysoké, jako ty červnové. Průměrná teplota v červenci, byla na stanici Klementinum 22,3 stupně Celsia. Srpnové teploty byly podobné a průměrná teplota byla zde vypočítána na 22 stupňů Celsia.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu