ZMĚNIT MÍSTO

Tajfun Faxai způsobil v Tokiu rozsáhlé výpadky elektřiny

12.09.2019

V pondělí ráno udeřil na japonské hlavní město Tokio tajfun Faxai. Síla větru v nárazech dosahovala rychlosti 215 kilometrů v hodině a krátce na to, bylo v Tokiu kolem půl milionu domácností bez elektřiny. Během řádění tajfunu Faxai zemřely tři osoby v ranních hodinách a desítky jich bylo zraněno.

Tajfun Faxai způsobil největší škody v Tokiu a přilehlých oblastech. Svědčí o tom záznamy japonské energetické společnosti Tokyo Electric Power, která od rána obnovuje dodávky elektřiny u více než půl milionu domácností. Mluvčí společnosti Tepco ujistil obyvatele, že zajistí obnovu energie nejpozději do čtvrtka.

Podle Národní televizní stanice NHK zemřely dvě osoby v prefektuře Chiba, která se nachází na východě Tokia. Příčinou úmrtí byl úpal v důsledku selhání klimatizace v budově. Tajfun Faxai dočasně přerušil i železniční dopravu na východě Tokia a více než dva a půl milionu cestujících muselo čekat na další spoj.

Díky silnému nárazovému větru byla omezena i letecká doprava na mezinárodním letišti Narita. V pondělí zde uvízlo kolem třinácti tisíc cestujících. V pondělí muselo být zrušeno kolem stovky letů a většina spojů a většina z nich byla obnovena už v úterý. Kvůli tajfunu musela být uzavřena i jedna z výroben společnosti Sony, ve které se vyrábí herní konzole PlayStation.

Místní obyvatelé jsou na podobně silné tajfuny v tomto období zvyklí a o značné míry i dobře připraveni. Podle meteorologů zasáhne každý rok Japonsko nejméně 24 tajfunů. Jeden z nejsilnějších a nejničivějších tajfunů, který zasáhl japonský ostrov Shikoku za posledních 25 let, byl Jebi.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu