ZMĚNIT MÍSTO

Austrálie bojuje s desítkami lesních požárů

13.09.2019

Australští požárníci už několik dní bojují ve státech Queensland a Novém Jižním Walesu s rozsáhlými lesními požáry, které sežehly tisíce hektarů lesa. Policie a požární inspektoři vyšetřují příčiny vzniku požárů, které vyhnaly z domovů už stovky lidí. Některé z více než sto čtyřiceti požárů se do dnešního dne nedaří zkrotit, protože v oblasti vane silný vítr.

Austrálii sužují v jarním období lesní požáry pravidelně, ale letos je patrné, že nejméně deset z nich založil neznámý pachatel. Už dnes je jasné, že některé z požárů napáchaly ohromné škody a poškodily celou řadu budov.

Největší škody napáchalo osm desítek požárů ve státě Queensland. Podle meteorologů je v celé oblasti nízká vzdušná vlhkost a vane silný nárazový vítr. Okolní vegetace je zcela proschlá, protože zde za poslední měsíc spadlo jen minimum srážek. Jen v tomto státě už požáry zcela zničily 90 budov.

Na několika místech byla zbudována provizorní evakuační centra, do kterých se přemístilo kolem 450 osob. I přesto, že je situace stále vážná a hasičům se většinu požárů nepodařilo zcela uhasit, nikdo nepřišel o život. Jediným místem, kde už byly požáry uhašeny, je oblast okolo pobřeží Sunshine.

V sousedním státě Nový Jižní Wales je situace obdobná a stovky hasičů zde bojuje s padesáti lesními požáry. Podle mluvčího hasičů se požárníkům daří plameny držet od obydlených oblastí, díky čemuž zde došlo k poškození jen pěti budov.

K výraznému zlepšení klimatických podmínek by mělo dojít v příštím týdnu, což usnadní požárníkům boj s nejrozsáhlejšími požáry. Začátkem týdne zde vanul tak silný vítr, že na mezinárodním letišti v Sydney musela být na několik hodin uzavřena letištní ranvej.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu