ZMĚNIT MÍSTO

V Bavorsku způsobil první sníh chaos, problémy měli i Rakušané

12.10.2013

12. října 2013 - Berlín/Vídeň 11. října (zpravodaj ČTK) - V Bavorsku, které sousedí s Českou republikou, napadl v noci na dnešek první sníh a v alpských oblastech způsobil značné problémy. Popadané stromy zablokovaly některé silnice a železnice, někde zůstaly zavřené školy a tisíce domácností byly bez elektřiny. V některých částech Bavorska úřady vyzvaly obyvatele, aby dnes raději zůstali doma a nikam nevyjížděli. Komplikace sníh způsobil i v sousedním Rakousku. 


    V Bavorsku sněhová nadílka nejhůře postihla okres Garmisch-Partenkirchen, který leží v jižní části této spolkové země. Kvůli sněhu odpadla školní docházka ve všech tamních školách a vedení okresu apelovalo na občany, aby zůstali doma. Těžký sníh totiž lámal stromy a větve, které ohrožovaly chodce i motoristy. 
    Například silnici první třídy mezi městy Garmisch-Partenkirchen a Mittenwald zablokovalo 15 zřícených stromů, a silnice proto musela být dopoledne pro dopravu uzavřena. Policie varovala řidiče, aby se nevydávali na silnice nejnižších tříd, a také doporučila, aby raději nikam nevyjížděli. Kamiony musely zůstat na parkovištích, dokud se situace na komunikacích nezlepší. 
    Sníh způsobil potíže také v dalších oblastech regionu Horního Bavorska, ležícího na jihu největší německé spolkové země. V několika okresech jižně od Mnichova byly přerušeny dodávky elektřiny, bez níž se podle agentury DPA dopoledne ocitlo zhruba 12.000 domácností. Odpoledne čekalo na připojení ještě asi tisíc z nich. Výpadky měly i železniční spoje. 
    Frekventovanou dálnici A95 z Mnichova do horského střediska Garmisch-Partenkirchen pokryla vrstva sněhu a provoz na ní byl zkraje dne velmi pomalý, neboť velká část řidičů stále ještě nepřezula na zimní pneumatiky. 
    "Tento rok udeřila zima nezvykle brzy a nezvykle prudce. Na jih od Mnichova může místy vzniknout i více než dvaceticentimetrová sněhová deka," upozornil na serveru deníku Die Welt meteorolog Dominik Jung. "Z nebe padá velmi mokrý sníh, který je mimořádně těžký," dodal. 
    Meteorologové navíc očekávají, že v polohách nad 700 metrů bude sněžit i v sobotu a varovali před nebezpečím náledí na bavorských silnicích. 
    S bílou nadílkou se potýká i rakouské Tyrolsko, ležící na západě této alpské republiky. Dnes se tam ocitlo bez proudu na 22.000 domácností, když ráno padající stromy strhaly elektrická vedení zásobující asi 50 obcí. V noci na dnešek tam napadlo okolo 50 centimetrů sněhu, což dopoledne ochromilo i tamní železniční dopravu. Podobně jako v Bavorsku zůstaly zavřené některé školy. 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu