ZMĚNIT MÍSTO

Monzunové deště rozpoutaly rozsáhlé záplavy v Thajsku a Indii

20.09.2019

Vydatné monzunové deště vyvolaly na thajském ostrově Koh Chang záplavy, které od konce minulého týdne donutily opustit domovy tisíce obyvatel. Situace na ostrově se zlepšuje a částečně je už obnovena i trajektová doprava, ale divoká voda poškodila stovky budov, silnice i mosty.

Podle meteorologů má na svědomí enormní množství srážek jihozápadní monzun, který od konce srpna až do současnosti vyvolal povodně v 32 provinciích. Další přívalové deště přinesla tropická deprese nad Jihočínským mořem. Při záplavách zde přišly o život tři desítky lidí.

Mezi nejvíce zasažené provincie patří Ubon Ratchathani, která se nachází v severovýchodním Thajsku. Jen v téhle provincii muselo být evakuováno kolem 22 tisíc osob a povodně způsobily i rozsáhlé výpadky elektřiny. Došlo zde i ke kontaminaci pitné vody a do dnešního dne zde nemají všichni obyvatelé přístup k čisté vodě. Záchranáři zde evakuovali do bezpečí stovky osob i zvířat, které uvěznila divoká voda.

Zatímco monzunové deště v Thajsku končí, tak v Indii dále přetrvávají. Přívalové deště postupují z oblasti Bengálského zálivu směrem do Indie. Nejhorší situace v důsledku záplav je momentálně v indickém státě Madhjapradéš. Některé domy se hroutí k zemi a už nyní se ocitlo bez domova ve městě Mandsaur stovky obyvatel.

V letošním roce byly postupně povodněmi a sesuvy půdy zasaženy takřka všechny indické státy a zahynulo při nich více než 300 osob. Všichni si zároveň uvědomují, že zdejší občané jsou na pravidelných monzunových deštích závislí. Žije zde více než 1,25 miliardy lidí a valná většina z nich žije ve venkovských oblastech, které jsou závislé na zemědělství.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu