ZMĚNIT MÍSTO

Provincii Moluky v Indonésii zasáhlo zemětřesení o síle 6,5 stupně

27.09.2019

Včerejší zemětřesní o síle 6,5 stupně udeřilo v provincii Moluky, které je součástí stejnojmenného souostroví v Indonésii. Při zemětřesení zahynuly dvě desítky lidí a nejméně sto jich utrpělo vážná zranění. Epicentrum se nacházelo ve vzdálenosti třiceti kilometrů od ostrova Ambon.

Zemětřesení udeřilo v provincii Moluky podle seismologů o půl sedmé ráno místního času. Mohutné otřesy poškodily desítky budov a domů včetně jednoho z mostů na ostrově Ambon. Dokonce se zde zřítila i část místní univerzity, ve které byl zabit i jeden z profesorů. Seismologové uvedli, že epicentrum zemětřesení se nacházelo v hloube necelých deseti kilometrů.

Krátce po zemětřesení se rozhodlo více než dva tisíce osob z pobřežních oblastí preventivně opustit své domovy, ačkoliv neexistovaly žádné obavy před hrozbou vlny tsunami. Podle tamější geofyzikální agentury doprovázelo hlavní zemětřesení ještě 70 následných otřesů. Některé z nich dosahovaly síly pěti stupňů a popraskalo během nich i velké množství silnic. Zemětřesení na krátkou dobu způsobilo i výpadky elektřiny na ostrově Ambon, kde mimo jiné sídlí i státní energetický gigant Pertamina, který utrpěl menší škody na jednom z palivových terminálů.

Je tomu přesně rok, co na ostrově Sulawesi udeřilo jedno z nejničivějších zemětřesení novodobé historie o síle 7,5 stupně a zabilo čtyři tisíce osob. Zdaleka nejničivější však bylo zemětřesní, které zasáhlo Indonésii v roce 2004. Zahynulo při něm tehdy 230 tisíc lidí a vyvolalo ohromnou vlnu tsunami. Seismická aktivita je vzhledem ke geografické poloze Indonésie velmi aktivní a podobně silná zemětřesení zasáhnou souostroví několikrát ročně.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu