ZMĚNIT MÍSTO

Větrná bouře Mortimer přineslo do Česka větry vanoucí rychlostí až 95 kilometrů v hodině

30.09.2019

Momentálně celou střední Evropu zasáhly silné nárazové větry, které jsou spojené s bouří Mortimer, které sebou přináší tlakovou níži. Výstrahy meteorologů se vyplnily a v noci na pondělí většinu země zasáhl silný nárazový vítr, který zapříčinil výpadky elektřiny u stovek domů.

Na mnoha místech České republiky vanul v ranních hodinách vítr rychlostí kolem sedmdesáti kilometrů v hodině a kolem poledne už dosahoval rychlosti kolem 95 kilometrů v hodině. Ve vyšších polohách dosahoval vítr v nárazech rychlosti až 130 kilometrů v hodině.

Nejvíce výjezdů spojených s větrnou bouří Mortimer mají hasiči v Moravskoslezském kraji. V pozdních večerních hodinách už evidovali přes stovku výjezdů. Silný vítr především přerušil dodávky elektřiny a podle mluvčí společnosti ČEZ stále zůstává přes patnáct tisíc domácností na východu Čech bez elektřiny. Veškeré dodávky by měly být obnoveny nejpozději v neděli.

Potíže se nevyhnuly ani společnosti E.ON, která bude muset obnovit dodávky elektřiny u více než tisícovky domácností. Hasiči mají plné ruce práce i na Jižní Moravě a v Jižních Čechách. Na mnoha místech musí odstraňovat popadané stromy, které mnohdy blokují pozemní komunikace. Bouře Mortimer omezila i železniční dopravu a některé spoje musely být zcela zrušeny, protože trať zablokovaly vzrostlé stromy.

Ve Středočeském kraji je situace rovněž kritická a hasiči museli řešit více než 150 případů spojených s popadanými stromy. Podobná situace byla i v Pardubickém kraji a na Vysočině, kde větry působily škodu až do pozdních večerních hodin. V sousedním Německu přišel během bouře Mortimer jeden člověk o život, když bylo jeho auto zasaženo padajícím stromem.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu