ZMĚNIT MÍSTO

Tajfun Hagibis usmrtil v Japonsku tři desítky osob

14.10.2019

V Japonsku začaly úklidové práce poté, co zde udeřil jeden z nejsilnějších tajfunů za posledních 60 let. Tajfun Hagibis přinesl do Japonska enormní množství srážek, které rozpoutaly ihned povodně, se kterými bojuje přes 30 tisíc vojáků. Podle posledních informací si tajfun Hagibis vyžádal 36 obětí na životech.

Tajfun Hagibis zasáhl nejprve v sobotu ostrov Honšú a rychlost větru se pohybovala kolem 215 kilometrů v hodině. Krátce potom zaznamenali seismologové zemětřesení o síle 5,7 stupně v oblasti Tokia. Během dvou dnů zde muselo být přerušeno více než 2400 leteckých spojů.

Tajfun v pondělí zasáhl i hlavní město, ale nenapáchal zde vážnější škody. Největší problémy vznikly na okolních řekách v celém regionu. Voda se zde rychle vylila ze svých břehů a následně se přidaly i sesuvy půdy.

Od neděle do pondělí se do záchranných prací spojených s evakuací uvězněných občanů zapojilo sto tisíc záchranářů a 31 tisíc vojáků. Škody po hurikánu Hagibis jsou rozsáhlé a stovky budov bylo zcela pohřbeno při záplavách a sesuvech půdy.

Povodně byly v Japonsku celkem ve dvanácti lokalitách, které zahrnují i Nagano. Právě zde protéká řeka Chikuma, ktera se vylila ze svých břehů a zaplavila několik obytných čtvrtí místy až do druhého patra.

Nejvíce práce měli záchranáři ve městě Kawagoe, kde voda zcela zatopila domov pro seniory. Záchranáři zde museli použít těžkou techniku včetně helikoptér a jednoho po druhém evakuovat ze střechy domova. V domově se nacházelo několik stovek lidí, kterým divoká voda odřízla únikovou cestu.

Po úderu tajfunu nastaly i rozsáhlé výpadky elektřiny u více než 57 tisíc domů v oblasti Tokia a přilehlých oblastí. Podle Japonské vlády došlo zároveň ke dvanácti sesuvům půdy, které vyvolaly nepolevující přívalové deště. Během řádění Tajfunu padl v japonském letovisku Hakone i srážkový rekord. Za 24 zde napršelo těžko uvěřitelných 940 milimetrů srážek.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu