ZMĚNIT MÍSTO

Při protržení ruské přehrady Seiba zahynulo 15 horníků

22.10.2019

V sobotu došlo k protržení přehrady Seiba, která se nachází v Krasnojarské oblasti. Podle nejnovějších zpráv krátce na to zahynulo 15 horníků z dolu na zlato v nedalekém těžebním táboře a dalších 13 jich bylo těžce zraněno. Příčina protržení přehrady Seiba je v tuto chvíli předmětem vyšetřování.

Před samotným protržením přehrady byla hráz delší dobu zeslabována vydatnými dešti. Poté, co se přehrada Seiba selhala, došlo k zaplavení kabin zlatého dolu, kde v tu chvíli byli ubytování horníci. Zlatý důl se nachází přibližně 150 kilometrů od města Krasnojarsk.

Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova prezident Vladimír Putin ihned nařídil všechna potřebná opatření, která mají za úkol zmírnit dopady katastrofy v celé oblasti, a zároveň bude všem postiženým poskytnuta potřebná pomoc.

Rusko je bezesporu jedním z největších producentů zlata na světě. Ročně vytěží několik stovek tun zlata a těžba se pravidelně navyšuje. Pro zajímavost v uplynulém roce Rusko vytěžilo 314 tun zlata. Nachází se zde velké množství ohromných průmyslových dolů. Těžba aluviálního zlata je zde prováděna výhradně oficiálně registrovanými firmami, které musí dodržovat celou řadu pravidel týkajících se zdraví a bezpečnosti.

Krátce po kolapsu přehrady Seiba bylo pohřešováno kolem desítky osob ze dvou táborů, kde bylo ubytováno celkem 74 horníků. Nyní celý incident důkladně prošetřuje ruský vyšetřovací výbor, protože je patrné, že podle místních úřadů nebyla zhroucená přehrada registrována oficiálními orgány. Podle všeho zde došlo k porušení celé řady bezpečnostních opatření.

Horníci ze zlatého dolu jsou zaměstnanci sibiřské společnosti Sibzoloto, která ročně vytěží kolem třech tun zlata a má pod sebou několik těžebních týmů. Ke společnosti se ihned vyjádřil i šéf ruské unie zlatých průmyslníků Sergej Kashuba, který podotkl, že společnost Sibzoloto není členem unie.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu