ZMĚNIT MÍSTO

Záplavy v Somálsku ohrožují přes půl milionu obyvatel

07.11.2019

Podle OSN je situace v Somálsku kritická a v důsledku rozsáhlých povodní zde bylo vysídleno kolem 350 tisíc lidí. V zemi chybí čistá voda a dostatek potravin, které do země v těchto dnech dodává OSN. Podle humanitárních agentur je v ohrožení kolem dvou set tisíc dětí po celém Somálsku a řada z nich trpí podvýživou.

Dětský fond Organizace spojených národů UNICEF začátkem týdne podotknul, že v současné době žijí tisícce rodin v provizorně zbudovaných táborech a jsou odkázáni na dodávky humanitární pomoci. Nejvíce zde chybí dostatek čisté pitné vody, suchého oblečení a potravin.

Rozsáhlé záplavy v Somálsku rozpoutaly nepolevující vydatné deště, které postihly celý Africký roh. Agentura OSN uprostřed týdne podotkla, že povodně v Somálsku letos ohrozily více než 550 tisíc obyvatel.

OSN začala dodávat životně důležité balíčky potravin a vody už začátkem týdne a od té doby je obdrželo tisíce vysídlených rodin. Při povodních bohužel zahynulo i desítky osob. V centrálním Somálsku poblíž města Beledweyne se na řece převrátila jedna z lodí a zahynulo zde deset osob.

Po celém Somálsku byly dočasně uzavřeny školy, protože stoupající voda způsobila rozsáhlé škody na stovkách budov. Podle všech dosavadních informací bylo uzavřeno 87 škol. V důsledku vážnosti situace se rozhodl nejvíce postižená místa navštívit i somálský prezident Mohamed Abdullahi Farmajo a přislíbil vládní pomoc.

V loňském roce zasáhly Somálsko podobně ničivé povodně a byla při nich zničena infrastruktura i zemědělská půda. Momentálně se všichni obávají výskytu nemocí, které jsou přenášeny vodou.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu