ZMĚNIT MÍSTO

Italské Benátky zaplavil nejvyšší příliv za posledních 50 let

14.11.2019

V úterý zasáhl Benátky neobvykle vysoký příliv, při kterém voda zaplavila město až do výšky jednoho metru a osmdesáti sedmi centimetrů. Jedná se o druhý nejvyšší příliv v historii Benátek. Záznamy o výšce přílivu se vedou už od roku 1923 a nejvyšší zaznamenaný byl roku 1966, kdy se voda dostala až do výšky 1,94 metru.

Záplavy v Itálii vyvolaly na mnoha místech silné bouřky. Nejvíce srážek spadlo na jihu země a v okolí Benátek. Podle starosty Benátek byla zaplavena i Bazilika Svatého Marka, která se nachází na stejnojmenném náměstí. Mnoho památek utrpělo škody, které prozatím nebyly vyčísleny.

Vzhledem k tomu, že jsou Benátky jednou z nejnavštěvovanějších turistických destinací na světě, nacházelo se zde tisíce turistů, kteří byli nuceni se brodit stoupající vodou a hledat únikovou cestu. Starosta Benátek Luigi Brugnaro už nyní vyzval vládu, aby pomohla při řešení současné situace, která je podle něj důsledkem změny klimatu.

Je tomu už takřka 40 let, kdy byl vypracovaný návrh na protipovodňovou zábranu, která by měla chránit město před záplavami. Ke smůle všech tento několika miliardový projekt provázela celá řada korupčních skandálů a do dnešního dne není funkční.

Koncem roku 2003 vznikl nový protipovodňový projekt, který by se měl skládat z celkem 78 plovoucích bran, které by chránily Benátky před přílivem. Bohužel i tento projekt provází celá řada skandálů a jeho náklady na zbudování už byly dávno překročeny.

V současné době záchranné týmy pečlivě zkoumají jednotlivé kanály a mapují škody. Mezi zaplavenými budovami, je i známý palác Gritti, který hostil mnohé známé osobnosti, jako Richard Burton nebo Elizabeth Taylorová.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu