ZMĚNIT MÍSTO

Jižní Rakousko sužují povodně a sesuvy půdy

21.11.2019

Rakousko se v uplynulých dnech potýká s velmi nepříznivým počasím, které do země přineslo desítky centimetrů těžkého sněhu a na mnoha místech rozpoutalo záplavy a sesuvy půdy. Nejvíce sněhu spadlo v Alpách, kde se nedávno utrhla lavina. V Tyrolsku byly v důsledku hrozících lavin uzavřeny i školy. V jižním Rakousku bylo do dnešního s nepříznivým počasím zapojeno kolem dvou tisíc hasičů, kteří museli vyjíždět k šesti stům případům.

V některých částech Rakouska spadly až dva metry těžkého sněhu, který v důsledku teplot nad nulou rychle taje. Hladina řek a jezer v jižním Rakousku se zvýšila a vyvolala lokální povodně, které už zatopily přes 3 tisíce budov.

Celou situaci komplikují stále častější sesuvy půdy, které jižně od města Salzburg zasypaly dvě ženy, které se hasičům podařilo zachránit. K sesuvům půdy došlo i ve městě Bad Kleinkirchheim. Došlo zde k zasypání jednoho z domů, ve kterém se nacházel i osmdesátiletý muž. Sesuv půdy dům zcela zničil a muž na místě zemřel.

V Korutansku mají hasiči plné ruce práce při potlačování povodní ve městě Gurktal. Hladina místní řeky Gurk se nečekaně rychle zvedla a muselo zde dojít k hromadné evakuaci obyvatel žijících v patnácti budovách.

V důsledku záplav a sesuvů půdy muselo být přerušeno několik vlakových spojů a u více než třech tisíc domácností byly hlášeny dočasné výpadky elektřiny. Obdobná situace je i v Štýrsku, kde museli hasiči kvůli sesuvům půdy evakuovat kolem třiceti osob.

Velké množství spadeného těžkého sněhu odřízlo přístupovou cestu do desítek vesnic po Jižním Rakousku a momentálně hrozí utržení lavin, které nepřetržitě monitoruje několik vrtulníků.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu