ZMĚNIT MÍSTO

Teploty na východě Číny klesly pod - 40 stupňů Celsia

21.12.2019

Nezvykle tuhé mrazy zasáhly východní Čínu a Mongolsko. Místy zde klesala teplota až pod k -40 stupňům Celsia. V důsledku extrémních mrazů místní obyvatelé takřka nevychází ze svých domovů. Najdou se však i takoví, kteří do provincie Chej-lung-ťiang zamíří za zimními sporty.

Tuhé mrazy zasáhly východní Čínu v polovině týdne. Na vině je studená fronta, která v některých oblastech za jediný den srazila teplotu až o 16 stupňů Celsia. Na místních tržištích v důsledku nízkých teplot zamrzaly i plody ovoce a další prodávané potraviny.

Nezvykle velké množství turistů sem právě v tomto období cestuje, aby zažili zimní radovánky, které jim umožní tyto extrémně nízké teploty. I přesto, že jsou letošní teploty na východě Číny velmi nízké, nestačí to na pokoření rekordu z roku 2009, kdy rtuť teploměru klesla až na - 58 stupňů Celsia. Takto nízká teplota byla v prosinci 2009 naměřena v provincii východní Vnitřní Mongolsko v malém městě Ken-che.

Ve stejném období zažívá Rusko v oblasti Moskvy jednu z nejteplejších zim za posledních 130 let. Běžně se zde průměrná teplota pohybuje kolem -6 stupňů Celsia, letos je však šest stupňů nad nulou a chybí sněhové přeháňky, na které jsou místní zvyklí.

Nezvykle teplá zima je i v celé Evropě, kde se teploty mnohdy šplhají až k šestnácti stupňům Celsia, což u mnoha rostlin vyvolá dojem, že se blíží Jaro a začnou kvést. Podle meteorologů přinesla vysoké teploty do Evropy atmosférická fronta z Atlantiku. Nezvykle vysoké teploty panují i v České republice a na Slovensku a ochlazovat by se mělo až v polovině ledna.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu