ZMĚNIT MÍSTO

Požáry v Austrálii zabily už dvě desítky osob a zahynulo při nich přes 500 milionů zvířat

07.01.2020

Takřka celé území Austrálie sužují stovky rozsáhlých požárů, které se hasičům nedaří zkrotit už čtvrt roku. Podle ekologů z univerzity v Sydney přišlo v plamenech o život stovky milionů zvířat a v některých případech hrozí i vyhynutí celého druhu. Požáry v Austrálii si do dnešního dne vyžádaly už nejméně 24 lidských obětí.

V současné době je situace ohledně požárů v Austrálii kritická a předseda vlády Scott Morrison přislíbil, že poskytne na pomoc v boji proti požárům dvě miliardy australských dolarů. Situace se vyhrotila začátkem tohoto týdne, když se díky všudypřítomnému dýmu zhoršila kvalita ovzduší v hlavním městě Canberra. Momentálně je zde nejhorší kvalita ovzduší na světě.

Nejhorší zprávou je, že se od začátku tohoto roku požáry rozšířily i do států Victoria a Nový Jižní Wales. Podle odborníků potrvá ještě několik měsíců, než se požáry podaří uhasit a do té doby zahyne v plamenech miliony zvířat.

Poslední z obětí požárů našli záchranáři na pobřeží Nového Jižního Walesu v pondělí. Jednalo se o staršího muže, který byl nezvěstný už od Silvestra. Australská vláda si je dobře vědoma toho, že ohromné požáry se podaří zkrotit nejdříve za dva měsíce. Do té doby na boj s nimi poskytne veškeré potřebné finanční prostředky, které už jsou čerpány takřka čtyři měsíce. Momentální finanční pomoc ve výši dvou miliard dolarů je počáteční investicí, protože je jisté, že náklady na boj s požáry budou mnohonásobně vyšší.

Jen ve státě Nový Jižní Wales momentálně řádí přes 130 požárů. Plameny zcela odřízly dvě desítky izolovaných komunit žijících ve státě Victoria. Teprve po týdnu se podařilo do těchto komunit dopravit životně důležité zásoby potravin a vody. Do záchrany občanů bylo zapojeno i námořnictvo, které pomáhá s evakuací.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu