ZMĚNIT MÍSTO

Bouře Gloria přinesla do Španělska silné větry a vydatné srážky

21.01.2020

Španělsko od neděle do úterý sužovala bouře Gloria, kterou doprovázely silné větry vanoucí rychlostí až 80 kilometrů za hodinu. Během řádění bouře spadlo na mnoha místech ve Španělsku velké množství srážek, které vyvolalo lokální záplavy. Srážkové úhrny se pohybovaly od 70 do 130 milimetrů během dvou dní.

Bouře Gloria zasáhla celé východní pobřeží Španělska a mezi nejvíce zasažené oblasti patří okolí Valencie, Barcelony a především Baleárských ostrovů. Na některých místech byly srážky sněhové, což vyvolalo kalamitní stav na silnicích a dočasně paralyzovalo dopravu.

Podle nejnovějších zpráv, které poskytla agentura Reuters, zemřely během řádění bouře Gloria nejméně čtyři osoby. Bouře, která postupovala od východu Španělska, postupně zasáhla i Mallorku. V neděli zde dosahovala rychlost větru 80 kilometrů za hodinu a spadlo velké množství dešťových srážek.

Narušena byla i námořní doprava, protože vlny na východním pobřeží dosahovaly až šesti metrů. Několik osob žijících v blízkosti pobřeží bylo zraněno velkými vlnami a jeden z nich musel být hospitalizován se zlomeninou nohy.

Podle meteorologů byla v okolí Xabie naměřena rekordní rychlost větru, která se v pondělí pohybovala rychlostí 125 kilometrů za hodinu. V důsledku silného větru musela být zrušena i celá řada letů. Mezinárodní letiště Alicante muselo být dokonce v pondělí uzavřeno.

V pondělí večer se bouře nacházela nad severovýchodním Španělskem a postupně směřovala na sever. V úterý se bouře přesunula do Katalánska a Girony, kde spadlo kolem 70-100 milimetrů srážek. Meteorologové odhadují, že během středy by mohlo v některých oblastech Španělska spadnout až 300 milimetrů srážek, čímž se maximalizuje riziko lokálních záplav a sesuvů půdy.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu