ZMĚNIT MÍSTO

Přívalové deště rozpoutaly na Madagaskaru smrtící záplavy

28.01.2020

Celý týden sužovaly Madagaskar přívalové deště, při kterých už zahynuly tři desítky lidí. Záplavy vysídlily už tisíce obyvatel ze severozápadní části ostrova. Podle zpráv národní kanceláře pro správu katastrof v zemi, je ještě nezvěstných nejméně deset osob, po kterých záchranáři nepřetržitě pátrají.

Madagaskar se momentálně nachází v období dešťů, které na tomto tropickém ostrově v Indickém oceánu trvá půl roku. Záplavy a vydatné deště zde nejsou ničím neobvyklým, ale v některých okresech se situace vymyká kontrole. Záplavy nadále sílí v okresech Mitsinjo a Maevatanana a už teď je jisté, že zde záplavy způsobily rozsáhlé škody na majetku.

V mnohých případech se zde silnice proměnily v řeky a záchranáři měli znemožněný přístup do určitých lokalit i několik dní. Národní úřad pro řízení rizik katastrof zároveň vydal i varování, že záplavy představují ohromné riziko v níže položených oblastech. Právě zde se pěstuje rýže a další plodiny, které představují hlavní obživu obyvatel.

Do dnešního dne už bylo v důsledku záplav a přívalových dešťů vysídleno přes 110 tisíc obyvatel. To vše vedlo k tomu, že premiér Christian Ntsay označil letošní situaci za národní katastrofu. Zároveň podotkl, že by mohlo vzhledem k narušení dodávek základního zboží dojít k prudkému růstu cen.

Vláda vyzvala všechny známé osobnosti včetně mezinárodních partnerů, aby v případě potřeby pomohli malgašským lidem k rychlému zotavení včetně rekonstrukce poničených příbytků. Období dešťů táhnoucí se od října do března je každým rokem destruktivnější, protože se zvyšuje intenzita záplav. Podle vědců jsou nejnáchylnější zejména městské části se špatnými drenážními systémy, které nedokážou odolat vydatným dešťům.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu