ZMĚNIT MÍSTO

Dvě laviny ve východním Turecku zabily 40 osob

07.02.2020

Ve čtvrtek došlo ve východním Turecku k pádu dvou lavin, při kterých zahynulo 40 osob včetně záchranářů. Při pádu dvou mohutných lavin bylo zraněno osm desítek lidí a pátrací práce pokračují do dnešního dne.

První lavina zavalila sněhem dálnici v provincii Van a zahynulo zde 5 osob. Stalo se to nedaleko města Bahcesaray a na záchranných pracích se podílelo přes 300 pracovníků pohotovostních služeb. Druhá lavina zasáhla tuto oblast ve středu a pohřbila pod sněhem i desítky záchranářů.

Podle guvernéra provincie Van bylo zachráněno přes 30 záchranářů, kteří byli následně odvezeni do nemocnice. Desítky z nich se snažilo před lavinou uprchnout do prudkého svahu. Lavina smetla z dálnice i několik vozidel.

Vzhledem k vážnosti situace Ministerstvo obrany vyslalo z Ankary letadlo s více než sedmdesáti policisty a záchranáři, kteří urychlí záchranné práce v případě obou lavin. Záchranné práce bohužel komplikuje všudypřítomná mlha a v celé oblasti vane silný vítr a padá sníh.

O celou situaci se osobně zajímá i Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který vše probírá s ministrem zahraničí Suleymanem Soyluem. Nejhlubší soucit a upřímnou soustrast vyjádřil i velvyslanec EU v Turecku Christian Berger.

Před měsícem zasáhlo Turecko v provincii Elazig zemětřesení o síle 6,7 stupně a zahynulo při něm 41 osob a dalších 1500 jich bylo zraněno. Jedná se tedy o druhou tragickou událost, které se zde odehrála za poslední měsíc. Zdaleka nejničivější zemětřesení zasáhlo Turecké město Izmit v roce 1999 a tehdy při něm zahynulo 17 tisíc obyvatel.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu