ZMĚNIT MÍSTO

Bouře Sabine se prohnala přes Českou republiku

13.02.2020

Bouře Sabine začala svými silnými nárazovými větry ohrožovat severní a západní Evropu už koncem minulého týdne. Do České republiky se přihnala v pondělí a zapříčinila rozsáhlé výpadky elektřiny u stovek tisíc domácností. Během bouře Sabine zahynul jeden člověk na Sokolovsku, který havaroval díky spadlému stromu na vozovce. Výstraha před silným větrem platila až do středy na celém území ČR.

V České republice bouře Sabine napáchala největší škody v pondělí. Už v časných ranních hodinách byla na Sněžce naměřena rychlost větru 180 kilometrů za hodinu. Ve městech dosahovala rychlost větru v nárazech kolem sta kilometrů v hodině.

Na stovkách míst zapříčinil silný vítr rozsáhlé výpadky elektřiny, které energetici obnovují až do středy. Na většině míst byly dodávky obnoveny během několika hodin. Plné ruce práce měli i hasiči, kteří museli během řádění bouře Sabine vyjíždět k takřka pěti tisícovkám zásahů. Většinou se jednalo o úklid popadaných a vyvrácených vzrostlých stromů.

Silný nárazový vítr komplikoval i silniční a železniční dopravu po celé zemi. Některé tratě byly zcela neprůjezdné a na určitou dobu musely být přerušeny některé spoje. Nejvíce škod napáchala bouře Sabine ve Středočeském a Jihočeském kraji. Plné ruce práce měli hasiči i na Vysočině a v Jihomoravském kraji, kde spadlé stromy blokovaly silnice.

V důsledku silného větru bylo dokonce zrušeno i několik letů z letiště Praha. Zatím nejsou vyčísleny všechny škody, ale už teď je jisté, že pojišťovny evidují škody za několik stovek milionů korun. Většinou se jedná o poškozené nebo stržené střechy, kterých jsou na celém území stovky. Během řádění bouře Sabine už zahynulo v Evropě celkem devět osob.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu