ZMĚNIT MÍSTO

Bouře Dennis ve Velké Británii rozpoutala rozsáhlé záplavy

20.02.2020

Od soboty minulého týdne zasáhla v krátkém čase Velkou Británii už druhá silná bouře. Tentokrát se jedná o bouři Dennis, která ostrovy zasáhla silným nárazovým větrem a přinesla vydatné dešťové srážky. Výstrahy před povodněmi platily na bezmála čtyřech stech místech. Bouře Dennis zasáhla následně i Německo a Francii, kde došlo ke zranění několika osob.

Největší silou bouře Dennis udeřila v neděli a na pobřeží Walesu byla naměřena rychlost větru 150 kilometrů v hodině. Během řádění bouře spadlo na ostrovech enormní množství srážek, což vedlo ke kolapsu silniční i železniční dopravy. V důsledku silného nárazového větru muselo být zrušeno i několik set letů.

Zatím je jisté, že během bouře zemřel nejméně jeden člověk a po dalších několika pohřešovaných se stále pátrá. Místním záchranářům se díky usilovné práci podařilo včas evakuovat všechny obyvatele v zatopených domech. Situace se začala stabilizovat až ve středu, kdy byl krizový stav na většině míst odvolán.

Vzhledem k rozsahu škod se vláda rozhodla znovu aktivovat systém čerpání krizové finanční pomoci, který by měl zmírnit dopady po záplavách v nejvíce postižených oblastech. Dnes je už patrné, že záplavy nejvíce zasáhly oblast Walesu a škody zde budou největší.

Britský ministr životního prostředí podotkl, že pro následující roky vyčlenil několik miliard liber na vybudování protipovodňových opatření. Jak bouře postupovala, zasáhla postupně Francii i Německo, kde způsobila dopravní komplikace. Silný vítr zde vyvrátil stromy na silnice, kde následně došlo k několika dopravním nehodám a nejméně devět osob utrpělo zranění. Ve Francii bouře Dennis zapříčinila výpadky elektřiny u více než padesáti tisíc domácností.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu