ZMĚNIT MÍSTO

Stát Sao Paulo v Brazílii sužují sesuvy půdy a záplavy

14.03.2020

V důsledku nepolevujících přívalových dešťů se jihovýchodní Brazílie potýkala s rozsáhlými povodněmi a sesuvy půdy. Záchranáři pátrali po desítkách pohřešovaných a už teď je jisté, že nejméně 24 osob přišlo o život. Nejvíce byl zasažen stát Sao Paulo, který je domovem mnoha milionů obyvatel.

Od počátku záplav a sesuvů půdy se k záchranářům připojily stovky dobrovolníků, kteří pátrali v troskách po přeživších lidech. Nejvíce pohřešovaných bylo ve městech Guaraja, Santos a Sao Vicente. Záchranné práce komplikovaly spadené stromy a místy zcela neprůjezdné silnice. Sesuvy půdy dočasně zablokovaly i silnici k jednomu z největších přístavů v Jižní Americe.

Podle meteorologů je za vydatné přívalové deště, které trvaly v Brazílii téměř měsíc zodpovědná studená fronta v jižním Atlantiku. Ta vytvořila koryto nízkého tlaku vzduchu, které vyprodukovalo vlhkost a dostatečnou energii k tomu, aby zapříčinila záplavy a potažmo i sesuvy půdy v jihovýchodní Brazílii.

Ve stejné době zasáhly záplavy i hlavní město Rio de Janeiro, kde muselo své domovy opustit přes pt tisíc lidí. Starosta zároveň řeší i další závažný problém, kterým je hromadní odpadků na svazích, které se vlivem sesuvů půdy hromadí na místních ulicích.

Situace v Brazílii se pomalu stabilizuje a to především díky suššímu počasí, které meteorologové předpovídají i v dalším týdnu. Celkově už v letošním roce zahynulo v důsledku záplav a sesuvů půdy kolem 150 obyvatel. Každoroční monzunové deště jsou stále silnější a destruktivnější, čemuž přispívá především globální oteplování.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu