ZMĚNIT MÍSTO

Nejničivější sezóna požárů v Austrálii je u konce

14.04.2020

Austrálie má za sebou zdaleka nejdestruktivnější sezónu požárů v dějinách země. Oheň sežehl od konce roku 2019 do března 2020 několik milionů hektarů lesního porostu. Nejvíce byla zasažena oblast Nového Jižního Walesu, kde plameny sežehly takřka 6 milionů hektarů. Kromě travního a lesního porostu plameny zničily přes 3000 domů a přišlo při nich o život několik desítek lidí. Celkově požáry zasáhly oblast o rozloze 187 tisíc kilometrů čtverečních.

Ačkoliv byla nejhůře postiženou oblastí Nový Jižní Wales, tak se plameny nevyhnuly ani státům na jihovýchodě Austrálie. Právě zde při boji s požáry zahynulo i několik požárníků, kteří se snažili oheň odklonit od obydlených oblastí. V okolí hlavního města Canberry musí být pokáceno několik tisíc stromů, které při požárech byly vážně poškozeny.

Podle meteorologů stojí za nebývalým rozsahem požárů, které zasáhly většinu země mimořádně vysoké teploty a dlouhotrvající sucha. V loňském roce spadlo v Austrálii rekordně malé množství dešťových srážek a teploty se dlouhou dobu pohybovaly nad hranicí 35 stupňů Celsia. Díky těmto faktorům došlo k nekontrolovatelnému a bleskovému šíření požárů, proti kterým neměly tisícovky hasičů jen minimální šanci.

Srážkově bohatší období dorazilo do Austrálie se zpožděním a většina vegetace neodolala náporům požárů. Vláda země se rozhodla uvolňovat všem postiženým lidem záchranné balíčky, které jim alespoň trochu pomohou. V současné době se většina pozornosti ubírá na přeživší stromy, které odolaly požárům. Jen v hlavním městě je teď ručně zaléváno kolem šesti tisíc zdravých stromů. V dalších městech se občané starají o závlahu bezmála 22 tisíc vzrostlých stromů, které je nutno pravidelně zalévat v kombinaci s mulčováním půdy.

Podle australských vědců je nejvyšší čas přehodnotit to, jaké druhy dřevin budou vysazovány. Je třeba zohlednit měnící se klimatické změny, které jsou rok od roku drastičtější. Bohužel se v Austrálii nachází třetina dřevin, které nejsou na současné podmínky přizpůsobeny.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu