ZMĚNIT MÍSTO

Letošní březen byl druhým nejteplějším v historii měření

21.04.2020

Rok 2020 by se mohl stát jedním z nejteplejších v novodobé historii. Zmiňují se o tom vědci z NASA i Amerického národního centra pro informace o životním prostředí NCEI. O tom, že bude letošní rok ve znamení vysokých teplot, nasvědčuje i druhý nejteplejší březen od roku 1880. Absolutně nejtepleji bylo v březnu roku 2016.

Vyšší teploty byly zaznamenány hlavně v Asii, na východě Spojených států a Jižní Americe. Zde se březnové teploty pohybovaly o více než dva stupně nad dlouhodobým průměrem. Naopak v Evropě byl březen spíše chladnější.

Zajímavé je, že nad dlouhodobým průměrem se pohybovaly i teploty ve střední části Indického oceánu, části Atlantského a rovněž i v severním a jihozápadním Tichém oceánu. Teploty se zde pohybovaly průměrně o 1,5 stupně Celsia nad dlouhodobým průměrem.

Ze studií vyplývá i to, že průměrná celková teplota povrchu půdy a oceánu v letošním březnu byla o 1,16 stupně Celsia vyšší než dlouhodobý průměr. Nejtepleji bylo v březnu roku 2016, kdy byla země výrazně ovlivněna rekordně silným jevem El Niňo. Nejpozoruhodnější je, že v letošním roce neexistuje tento jev, který by se podílel na zvýšení teplot.

Pokud se naplní předpovědi společnosti NCEI, která sestavuje roční výhled teplot, stane se letošní rok tím nejteplejším v historii Země. Podle vědců je zde už nyní více než sedmdesáti procentní šance, že tomu tak skutečně bude. Globální teploty rapidně rostou už posledních sedm let, kdy padlo stovky teplotních rekordů na všech místech planety.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu