ZMĚNIT MÍSTO

Škody po březnovém zemětřesení v Chorvatsku byly vyčísleny na 5,5 miliardy eur

22.04.2020

Ke konci března udeřilo v Chorvatském hlavním městě Záhřeb zemětřesení o síle 5,5 stupně. Při deset vteřin trvajících otřesech se zhroutilo stovky budov a o život přišla jedna dívka. Dalších 27 lidí bylo převezeno do nemocnic s menšími zraněními. Chorvatským úřadům se po měsíci podařilo vyčíslit škody, které zemětřesení napáchalo. Podle vlády Chorvatska se škody vyšplhaly na astronomických 5,5 miliardy eur.

Zemětřesení se nacházelo v hloubce necelých deseti kilometrů a krátce otřáslo celým západním Balkánem. V Záhřebu silné otřesy poškodily i světoznámou katedrálu. Otřesům neodolala horní část jedné z věží a zhroutila se. Po nejsilnějších otřesech, trvajících několik vteřin následovalo ještě několik následných otřesů.

Podle tamějšího premiéra Andreje Plenkovice se jedná o nejsilnější zemětřesení, které udeřilo v Chorvatsku za posledních 140 let. Úklid trosek budov z ulic trval celý měsíc a škody jsou tak vysoké, že bude muset Chorvatsko požádat o finanční pomoc.

Během zemětřesení došlo ke vznícení několika požárů, které komplikovaly už tak těžkou situaci. Krátce po prvních otřesech se ukázalo, že byla vážně poškozena i jedna nemocnic, odkud museli být všichni ihned evakuováni.

V těchto dnech probíhají v Chorvatsku masivní opravy vodovodů, které utrpěly velké škody a brání lidem k návratu do svých domovů. Chorvatská vláda požádá o pomoc Světovou banku a Evropskou komisi o finanční prostředky na znovuobnovení infrastruktury. Současně probíhají i rozsáhlé opravy nemocnic a škol. Ministr zdravotnictví Zdravko Marič podotkl, že celou situaci v současné době komplikuje probíhající pandemie Covid 19, díky které bude Chorvatsko v tomto roce potřebovat kolem 75 miliard kun na zmírnění negativních ekonomických dopadů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu