ZMĚNIT MÍSTO

Českou republiku sužuje dlouhotrvající sucho

26.04.2020

V současné době se ukazuje, že se Česká republika potýká s mimořádným suchem, které je ještě markantnější, než tomu bylo v předcházejících letech. Kromě nedostatku dešťových srážek se na celé situaci podepsala zejména srážkově podprůměrná zima. Sněhu napadlo minimálně i na horách, což se negativně podepsalo na nízkém stavu řek, přehradních nádrží a podzemních vod.

Ze zprávy Českého hydrometeorologického ústavu vyplývá, že v letošním roce se potýkáme s větším suchem, než tomu bylo v roce 2018 a 2019. Pokud se situace nezlepší a výrazně nepřibude dešťových srážek v nadcházejících týdnech, bude to mít zcela jistě negativní dopady na zemědělství.

Ve srovnání s rokem 2019 spadlo letos v zimě až trojnásobně méně sněhových srážek. Zejména v nižších polohách a na Jižní Moravě byly sněhové srážky takřka nulové. V důsledku minimálních srážek se už v dubnu na většině míst České republiky razantně snížil stav podzemních vod. Hydrometeorologové evidují podnormální stav na dvou třetinách našeho území.

O mnoho lépe na tom není ani většina řek, stav vody je v nich podprůměrný. Výjimku tvoří jen oblasti položené vysoko v horách. S příchodem jara se pomalu, ale jistě zvyšují i teploty, které v konečném důsledku negativně ovlivní i půdní sucho. Nejhorší situace ohledně sucha je momentálně na Jižní Moravě a ve Středních a Východních Čechách.

Už v minulých letech byla situace ohledně sucha tak kritická, že byla ohrožena veškerá volně rostoucí vegetace včetně vzrostlých stromů. V letošním roce bude většina zemědělské produkce závislá na umělém zavlažování, protože současný výhled nenasvědčuje tomu, že by v nadcházejících dnech dešťových srážek výrazněji přibývat. Očekávat lze jen kratší přeháňky ke konci dubna.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu