ZMĚNIT MÍSTO

Polský národní park Biebrza pohltil požár

30.04.2020

Od konce minulého týdne se v největším polském národním parku Biebrza rozšířil požár, se kterým bojuje stovky hasičů. Národní park se skládá převážně z mokřadů a je domovem mnoha ohrožených druhů ptáků a bobrů. Rychlému rozšiřování požárů napomáhá i proschlá vegetace, protože Polsko posledních deset let čelí největšímu období sucha.

Národní park Biebrza se rozprostírá na území necelých šedesáti tisíc hektarů a požár se rozšířil na území zabírající 6500 hektarů. Požáry v tomto období nejsem v parku ničím výjimečným, ale nikdy v minulosti nebyly takto rozsáhlé. Podle průvodkyně parku Biebrza je situace kritická a škody nelze vyčíslit, protože zatím nikdo neví, kdy bude zcela uhašen.

Polské ministerstvo životního prostředí podotklo, že nejpravděpodobnější příčinou vzniku požáru bylo nezákonné vypalování travních podrostů. Současně ministr životního prostředí Michal Wos podotkl, že hašení požárů požárníkům značně komplikuje silný vítr a proschlá vegetace. Momentálně požárníci požár stále nemají pod kontrolou a není jasné, kdy se jim to podaří.

Brzy se k celé situaci vyjádřili i ekologové, kteří tvrdí, že současné požáry jen potvrzují stále razantnější změny klimatu a naléhají na vládu, aby co nejdřív zásadně změnila vodohospodářskou politiku v oblasti boji proti suchu.

Současná vláda v Polsku tuto situaci řeší intenzivně od minulého roku, kdy bylo na boj se suchem uvolněno 14 miliard zlotých. V budoucnu bude nutné omezit škodlivé údržbářské práce urychlující odtok vody z řek. Vláda výrazně omezí i výstavbu retenčních nádrží. K celé situaci se vyjádřil i polský prezident Andrzej Duda, který vyzval celý národ k přiměřenějšímu využívání vody.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu