ZMĚNIT MÍSTO

Portoriko zasáhlo zemětřesení o síle 5,5 stupně

04.05.2020

V sobotu ráno zasáhlo zemětřesení jižní část Portorika. Epicentrum se nacházelo ve vzdálenosti sta kilometrů od hlavního města San Juan. Následné otřesy způsobily poškození řady obydlí včetně mnoha památek. Z nejvíce poškozených obydlí bylo evakuováno několik desítek rodin.

Zemětřesení o síle 5,5 stupně nejvíce zasáhlo jižní pobřeží Portorika. Ironií osudu je fakt, že minulý rok zasáhlo stejnou oblast okolo vesnice Tallaboa zemětřesení o síle 6,5 stupňů, při kterém zahynula jedna osoba. Krátce po sobotním zemětřesení seismologové zaznamenali dalších 18 následných otřesů. Jejich síla se pohybovala v rozmezí dvou až třech stupňů na Richterově stupnici.

Portorická vláda uvedla, že kolem padesáti rodin přišlo o přístřeší a nemohou vzhledem k probíhající pandemii COVID-19 využít tamější útulky. Občané jsou nyní odkázáni na pomoc dobrovolníků a humanitárních pracovníků.

Většina škod na infrastruktuře je evidována ve městě Ponce. Starosta zde vyzval všechny obyvatele, aby se nepřibližovali do centra, protože zde hrozí zhroucení několika budov. Momentálně zde probíhají kontroly, díky kterým budou detailně vyhodnoceny škody. Velké poškození utrpělo i tamější Muzeum Masakru, které je připomínkou krvavých protestů proti občanským právům v roce 1937.

Podle vládních činitelů při zemětřesení nikdo nepřišel o život ani neutrpěl vážnější zranění. To nemění nic na faktu, že Portoriko se ještě vzpamatovává s řádění hurikánu Maria, který zde udělal velké škody. Podle USGC je sobotní zemětřesení součástí intenzivní seismické sekvence v oblasti Portorika, které zahrnuje tisíce slabých zemětřesení a několik stovek silnějších otřesů v rozmezí třech až čtyřech stupňů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu