ZMĚNIT MÍSTO

Při záplavách v Keňi zahynulo přes sto lidí

06.05.2020

V důsledku vytrvalých dešťů se řeka Nzoia v Keňi vylila ze svých břehů a odstartovala smrtící záplavy a sesuvy půdy, při kterých zahynulo už přes sto obyvatel. Za několik dní povodeň zničila mnoho obydlí a kolem dvou tisíc osob přišlo o domov. Červený kříž trvá na otevření většího počtu útulků pro osoby bez domova, aby nedocházelo k jejich přeplnění.

Nejvíce postižené oblasti leží na východě Keňi v oblasti Viktoriina jezera. Za posledních pět dní zde spadlo enormní množství srážek, což vedlo k rozpoutání záplav, které se okamžitě vymkly kontrole. Keňská vláda poznamenala, že počet obětí se neustále zvyšuje a desítky občanů se stále pohřešují.

Divoká voda pokryla bahnem ohromnou oblast a některé domy prakticky pohřbila. Voda neustále prosakuje i z podzemí, což učinilo stovky přístřešků neobyvatelných. Keňský komisař David Mbevi uvedl, že při záplavách došlo k zaplavení mnoha farem.

Právě v tomto období má Keňa období dlouhotrvajících dešťů doprovázených mnoha bouřemi. Řeka Nzoia odolávala dlouhé týdny, než se vylila ze svých břehů. Nejhorší je, že s nepolevujícími srážkami se každý den situace ještě více komplikuje. Vláda neučinila žádná preventivní opatření ani navzdory faktu, že Keňa má pravidelně dvě období dešťů. První období dešťů probíhá od dubna do konce června a druhé trvá od října do prosince.

Takové klima je typické pro východní Afriku, která zahrnuje kromě Keňi také Tanzanii, Ugandu a Etiopii. Velké množství srážek sem vanou vlhké větry z Indického oceánu. V důsledku neustálého odlesňování se zde stále častěji vyskytují i sesuvy půdy, které ročně zabíjí desítky osob.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu