ZMĚNIT MÍSTO

Sardobská přehrada v Uzbekistánu se protrhla

08.05.2020

Koncem dubna hrozilo, že dojde k protržení Sardobské přehrady v Uzbekistánu. Bohužel se naplnily ty nejhorší scénáře a přehrada prvního května povolila v důsledku dlouhotrvajících dešťů. Krátce na to voda zaplavila stovky domů a muselo být evakuováno přes 70 tisíc lidí. Došlo k zaplavení mnoha farem a podle všech dosavadních informací nikdo nepřišel o život. S drobnými zraněními bylo převezeno do nemocnice bezmála padesát osob.

Sardobská přehrada leží na hranici Uzbekistánu a Kazachstánu, odkud muselo být evakuováno několik desítek tisíc lidí. Podle meteorologů v celé oblasti prší už několik dní, což zapříčinilo selhání přehrady. Podle úředníků voda zatopila přes 1000 domů a některé z nich vážně poškodila.

Z přehrady Sardoba, která vzdorovala vytrvalým dešťům celý týden, se po jejím protržení uvolnilo do oblasti kolem 750 milionů metrů krychlových vody. K selhání přehrady došlo necelé tři roky po jejím vybudování. Dokonce zde měla v roce 2022 vzniknout i vodní elektrárna.

Sardobská přehrada sloužila primárně jako rezervoár vody nutné k zavlažování zemědělské půdy v několika přilehlých oblastech. Z leteckých snímků je patrné, že voda z přehrady zcela zaplavila čtyři přilehlé vesnice. Voda vysídlila i kolem pěti tisíc obyvatel žijících na březích řeky Syrdarji v Kazachstánu.

Celá situace zaujala i prezidenta Uzbekistánu Shavkata Mirziyoyeva, který ihned zahájil vyšetřování příčiny selhání přehrady. Existují i obavy, že byly při výstavbě přehrady porušeny některé bezpečnostní opatření. Prezident osobně navštívil i zatopené vesnice a ujistil obyvatele, že všem bude poskytnuta potřebná pomoc. Situace v Uzbekistánu se zlepšuje a voda nadále nestoupá, protože se podařilo zastavit příval a odklonit ho do nedalekého jezera Arnasaj.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu