ZMĚNIT MÍSTO

V Kalifornii a na Floridě zuří lesní požáry

10.05.2020

Na několika místech severozápadní Floridy zuří několik lesních požárů, které už sežehly tisíce hektarů lesa včetně desítky obydlí. Několik tisíc lidí v okrese Santa Rosa muselo být evakuováno, protože se plameny přibližují k Pensacole. S dalšími požáry zápasí přes sto požárníků v okrese Santa Barbara v Kalifornii.

Největší z požárů na Floridě řádí v okrese Santa Rosa a sežehl už přes dva tisíce hektarů. Hasičům se nedaří požár držet pod kontrolou, proto byla preventivně nařízena evakuace více než tisíce domovů. Díky včasným varováním před nebezpečím požárů zatím nikdo nebyl zraněn. Podle zpráv požárníků už plameny zničily kolem dvaceti budov.

Hasiči už s plameny bojují několik dní a zatím se jim nepodařilo živel dostat pod kontrolu. Podle mluvčího hasičů to potrvá ještě několik dní. Všudypřítomný kouř způsobuje minimální viditelnost, díky čemuž musela být dočasně uzavřena i jedna z dopravních tepen Interstate 10.

Oheň se nekontrolovatelně rozšiřuje zejména proto, že mu jako palivo slouží suché jehličí a šišky od místního borovicového porostu. Podle meteorologů by se měla situace brzy zlepšit, protože v následujícím týdnu dorazí do Pensacoly dešťové přeháňky.

Další z požárů se rychle rozšiřují v Kalifornii, kde momentálně vaně silný nárazový vítr. Desítky hasičů zde za pomocí vrtulníku bojují s požárem v okrese Santa Barbara, který leží severozápadně od Los Angeles. Oheň už sežehl 180 hektarů lesa na hřebenech nedaleko Hollister Ranch a nadále se šíří. V současné době požár zuří už necelých 50 kilometrů od města Santa Barbara.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu