ZMĚNIT MÍSTO

Záplavy v Ugandě vysídlily statisíce obyvatel

12.05.2020

V důsledku intenzivní sezóny dešťů, která v současné době sužuje východoafrické země, už muselo svá obydlí opustit několik set tisíc lidí. Záplavy nejvíce zasáhly Ugandu, Rwandu, Keňu a Somálsko. Nejkritičtější situace je poblíž Viktoriina jezera, ze kterého se momentálně voda rozlévá do širokého okolí a ničí stovky hektarů zemědělské půdy.

O přesném počtu obětí letošních záplav ve východní Africe se spekuluje, ale je jisté, že do dnešního dne tam zahynuly tři stovky osob a tisíce jich bylo zraněno. Bez domova a dostatku potřebných potravin se v Ugandě, Rwandě a Keni ocitlo až dva miliony lidí. V Ugandě voda stoupala tak rychle, že zde došlo k uvěznění dvou set pacientů v prostorách zatopené nemocnice.

Vláda Ugandy informovala veřejnost, že období dešťů potrvá nejméně do začátku června. Záplavy v Ugandě zničily tisíce hektarů zemědělské půdy včetně plodin, které zajišťují obživu obyvatel. V hlavním městě Kampale jsou navíc hlášeny i rozsáhlé výpadky elektřiny a zdejší infrastruktura je z velké části zničena.

V sousední Rwandě zase zahynulo nejméně 50 lidí v důsledku častých sesuvů půdy. Na západě Ugandy se zase před několika dny vylila z břehů řeka a tisíce lidí se muselo uchýlit dočasně do nedalekého města Kasese.

Další smutnou skutečností je, že v zemích východní Afriky nebezpečně roste i počet nakažených osob s nemocí COVID-19. Záplavy vysídlují stále více obyvatel, kteří jsou nuceni uprchnout do provizorních táborů, kde jsou vystaveni riziku nekontrolovaného šíření koronaviru.

Díky jednomu z nejdelších období dešťů ve východní Africe došlo i k přemnožení kobylek, které následně sežraly většinu zemědělských plodin v Somálsku, Tanzanii, Džibutsku, Súdánu, Ugandě, Etiopii a Keňi. To vše v kombinaci se smrtícími záplavami vede k ještě větší potravinové krizi a většina obyvatel bude odkázána na humanitární pomoc.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu