ZMĚNIT MÍSTO

V Nevadě byla schválena výstavba obří solární elektrárny

14.05.2020

Nedaleko Las Vegas v Nevadě brzy vznikne jedna z největších solárních elektráren na světě. Před několika dny schválila Trumpova vláda jeho realizaci a náklady se vyšplhají až na jednu miliardu dolarů. Ve výsledku by měla elektrárna generovat až 700 megawattů elektřiny, která bude zásobovat přibližně 250 tisíc domácností.

Proti výstavbě obří solární elektrárny jsou především ochranáři přírody, kteří poukazují na to, že celá oblast je domovem kriticky ohrožené pouštní želvy. Díky výstavbě elektrárny zmizí plocha o rozloze několika hektarů, která je pro želvy důležitá k přežití.

Součástí obří elektrárny bude i bateriové úložiště a podle ministra zahraničí by zde mělo vzniknout dva tisíce pracovních míst. V první fázi projektu Gemini dojde k rozmístění solárních panelů na území o velikosti přibližně 30 kilometrů čtverečních. První část projektu by měla být dokončena v roce 2021 a zajistí produkci 440 MW. Následně na to bude zahájena druhá fáze projektu, která zajistí dalších 250 MW a bude dokončena v roce 2022.

Projekt Gemini je unikátní v tom, že jako jeden z mála bude moci dodávat elektřinu i po západu slunce a to díky instalovaným bateriím. Za projektem Gemini stojí australská společnost Quinbrook Infractructure Partners a americká Arevia Power.

I navzdory četným protestům ekologických skupin a ochranářů zvířat už výstavbu obří solární elektrárny nic nezastaví. Z počátku se snažili vládu přesvědčit, aby elektrárna vznikla na jiném místě, kde by tak razantně nenarušila ekosystém. Americká vláda otevřeně přiznala, že výstavba elektrárny bude mít na některé druhy negativní dopad, ale zároveň zdůraznila, že výhody plynoucí z výroby energie z obnovitelných zdrojů značně převažují.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu