ZMĚNIT MÍSTO

Přehrady Edenville a Sanford v Michiganu se protrhly

20.05.2020

Stát Michigan už druhý týden sužují nepolevující deště a v důsledku toho se protrhly přehradní nádrže Edenville a Sanford. Pole úředníků už bylo evakuováno kolem deseti tisíc obyvatel žijících v záplavové oblasti.

Obě přehrady napájí voda z rozvodněné řeky Tittabawassee a panují obavy, že by mohly být zatopeny některé části města Midland až do výšky necelých třech metrů. Malé město se nachází ve vzdálenosti dvou set kilometrů od Detroitu. V ohrožení je i chemická továrna Dow, která ve městě sídlí.

K protržení přehrady Edenville došlo v úterý a krátce na to vyhlásila guvernérka Gretchen Witmer mimořádný stav a varovala obyvatele města Midland, které je domovem více než čtyřiceti tisíc obyvatel před historicky nejvyšší hladinou vody.

S rozsáhlými evakuacemi pomáhá i národní garda, které dbá i na sociální distancování evakuovaných, aby ještě více nepropukla epidemie Covid-19. Momentálně probíhá evakuace v oblasti Edenvillu, Sanfordu a Midlandu.

Podle meteorologů se jedná o velmi vážnou situaci, protože v následujících hodinách by mohla hladina řeky Tittabawassee stoupnou až na 11 metrů. Přehrada Edenville byla postavena před takřka sto lety a už před protržením se vedly spekulace o jejím špatném technickém stavu. Přehradní nádrž Sanford byla vybudována o rok později a její stav byl podle nedávných kontrol dobrý.

Ve čtvrtek by měl Michigan navštívit i prezident Donald Trump, který chce navštívit závod Ford v Detroitu, který po dobu krize vyrábí plicní ventilátory. Ve státě Michigan je v současné době přes 50 tisíc potvrzených nakažených a kolem pěti tisíc lidí nákaze podlehlo.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu