ZMĚNIT MÍSTO

Na Austrálii směřuje tropická cyklóna Mangga

22.05.2020

I přesto, že tropická sezóna v Austrálii skončila už na konci dubna, došlo nedaleko Sumatry k utvoření cyklóny Manga. Ta od čtvrtka pomalu směřuje na západní Austrálii, kde už jsou všichni místní v pohotovosti. Podle meteorologických prognóz by se mohla cyklóna během několika dní přiblížit k západní Austrálii.

Cyklóna Mangga v tuto chvíli směřuje do teplých vod jihovýchodně od Indonésie. Vzhledem k tomu, že se cyklóna nachází ve velmi příznivých environmentálních podmínkách, je více než pravděpodobné, že získá během tohoto víkendu status tropického cyklónu.

Během přesunu přes Kokosové ostrovy byla naměřena nejvyšší rychlost větru kolem sedmdesáti kilometrů v hodině. Podle meteorologů cyklóna do oblasti přinese vydatné srážky a ostrovy by měla opustit v sobotu ráno.

Meteorologové zároveň podotkli, že díky kontaktu s pevninou na Kokosových ostrovech nedojde k zeslabení cyklóny, protože ostrovy jsou rozlohou velice malé. V sobotu večer bude cyklóna pokračovat už směrem k Západní Austrálii, kam přinese silné větry a bouřky doprovázené přívalovými dešti. V neděli už bude cyklóna řádit na pobřeží Austrálie, odkud se rozšíří i na východ.

Předpokládané úhrny srážek během neděle se mohou pohybovat mezi 20 - 70 milimetry. Nejvíce srážek spadne v okolí měst Port Headland, Broome, Albany a Perth. Všichni obyvatelé byli včas varování před blížícími se bouřemi, které zatopí vozovky a místy by mohly rozpoutat i lokální povodně. Nejvíce srážek by mělo podle meteorologů spadnout v oblasti Shark Bay a Port Headland. V pobřežních oblastech by denní úhrn srážek mohl překročit i 120 milimetrů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu