ZMĚNIT MÍSTO

Česká republika plánuje výstavu třech desítek přehrad

30.05.2020

Momentálně probíhá jednání o výstavbě více než třiceti přehradních nádrží na celém území České republiky. Ministerstvo životního prostředí do dnešního dne povolilo výstavbu deseti menších nádrží na deseti lokalitách. Podle ministerstva zemědělství by nově zbudované nádrže měly zadržovat kolem 270 milionů metrů krychlových vody.

Obě ministerstva v polovině týdne jednala o pečlivém výběru lokalit jednotlivých nádrží, kterých by mělo časem vzniknout 31. Ministerstvo životního prostředí ve středu povolilo výstavbu nádrží v lokalitách Kačenka, Zaječí, Brodce, Chotěbudice, Skřiváň, Rybník, Vosovec, Stěbořice, Stříbrný potok a Nabdín. O výběru dalších dvaceti lokalit pro zbudování přehrad se povedou jednání až do konce června.

Ministr životního prostředí Richard Brabec pečlivě dbá na výběr lokalit z důvodu, aby nebyla zásadně narušena ochrana přírody. Z tohoto důvodu ministr budoucí lokality pro zbudování přehrad navštíví a povede jednání s obcemi. Jednou z lokalit, kde by mohlo po zbudování přehrady dojít k nevratným škodám, je Holštejn u Moravského krasu. Pokud by zde vznikla přehrada, zcela jist by narušila zdejší krasové jeskyně.

Mezi další lokality, které by mohly být výstavbou přehrad ohroženy, jsou na toku Chumava v Neumětelech. Právě zde se podle ochranářů přírody vyskytují vzácní živočichové. S budoucí výstavbou přehrady nesouhlasí ani zastupitelé městečka Pecka, kde by měla nádrž vzniknout v lokalitě Bělá u Pecky.

Ministři zároveň podotknuli, že okolo každé přehrady vznikne ochranné pásmo vodního zdroje. Ministr zemědělství Toman upozornil, že samotná výstavba přehrad může být realizována nejdřív za 15 - 20 let, protože všemu předcházejí detailní průzkumy a dopadové studie. Nejintenzivněji se v tuto chvíli jedná o výstavbě přehrad Senomat, Šanova, Kryr a Heřminov.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

TOPlist Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.