ZMĚNIT MÍSTO

Tropická bouře Amanda zasáhla Salvador a Guatemalu

01.06.2020

Tropická bouře Amanda zasáhla Střední Ameriku a přinesla s sebou enormní množství srážek a rozpoutala záplavy v Guatemale a Salvadoru. Podle nejnovějších informací bouře Amanda zabila 17 osob, mezi nimiž byl i osmiletý chlapec, na kterého padly trosky zhrouceného domu.

Amanda se stala první tropickou bouří letošní sezóny v oblasti východního Pacifiku. Mimořádně silná bouře se začala utvářet začátkem minulého týdne ve vzdálenosti čtyř set kilometrů od Guatemaly a v neděli byla klasifikována na tropickou bouři.

Od poloviny minulého týdne zasáhly Salvador a Guatemalu vydatné deště, při kterých spadlo za jediný den 70 - 110 milimetrů srážek. V důsledku bouře Amanda na území Salvadoru, Guatemaly a jižního Mexika v horizontu několika dní spadlo až 500 milimetrů srážek, což rozpoutalo bleskové povodně a ve výše položených oblastech hrozí i sesuvy půdy.

Podle vyjádření prezidenta Salvadoru Nayiba Bukuleho během záplav zemřelo 15 lidí a přes dva tisíce jich muselo opustit své domovy. Po sedmi občanech se usilovně pátrá, protože jsou už několik dní nezvěstní. Při řádění tropické bouře Amanda bylo poškozeno i stovky obydlí po celém Salvadoru a Guatemale.

Vzhledem k vážnosti situace prezident Salvadoru vyhlásil patnáctidenní stav nouze. Starosta města San Salvador potvrdil, že bouře zcela zničila minimálně 50 budov. Meteorologové varují, že do konce tohoto týdne lze očekávat vydatné dešťové srážky v Salvadoru, jižní Guatemale, západním Hondurasu a mexických státech Tabasco a Veracruz. Ušetřeny nebudou v závěru týdne ani státy Nikaragua a Belize. Podle odhadů meteorologů by zde mohlo spadnout až 250 milimetrů srážek.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.