ZMĚNIT MÍSTO

V Rusku uniklo do řeky Ambarnaya dvacet tisíc tun nafty

05.06.2020

Minulý pátek došlo ke zhroucení palivové nádrže jedné z elektráren u města Norilsk v Rusku. Krátce po incidentu se do řeky Ambarnaya uvolnilo přes dvacet tisíc tun nafty. Tamější úřady o incidentu informovaly až v neděli, což rozhořčilo i prezidenta Putina, který následně vyhlásil stav nouze. Díky úniku nafty je řeka z velké části kontaminovaná a její voda je zbarvena do ruda.

Brzy se ukázalo, že se jedná o ohromnou ekologickou katastrofu, protože došlo ke kontaminaci oblasti o rozloze 350 kilometrů čtverečních. Na příkaz prezidenta byl ředitel elektrárny Vyacheslav Starostin vzat do vazby. Elektrárna je ve vlastnictví společnosti Norilsk Nickel, která dlouhodobě patří mezi největší výrobce niklu a paladia. Ruský vyšetřovací výbor zahájil vyšetřování, protože je pravděpodobné, že k celému incidentu došlo z důvodu nedbalosti.

Ministr pro mimořádné situace Jevgenij Ziničev sdělil prezidentu Putinovi, že se společnosti Norilsk Nickel snažila 48 hodin zabránit úniku nafty, než informovala úřady o incidentu. Mezitím už se do řeky Ambarnaya uvolnilo tisíce tun nafty, která kontaminovala oblast vzdálenou 12 kilometrů od elektrárny. Na celé situaci je šokující fakt, že se guvernér regionu Alexander Uss o celé havárii dozvěděl ze sociálních sítí.

Nyní se ukazuje, že se jedná o druhou největší ekologickou katastrofu v novodobé historii Ruska. Vzhledem k ohromnému množství nafty, která se do řeky uvolnila, bude časově í finančně velmi náročné ji zcela vyčistit. Odhaduje se, že dekontaminace řeky může trvat až deset let a celkové náklady se vyšplhají na 100 miliard rublů. Ekologické organizace včetně Greenpeace podotýkají, že se jedná o největší katastrofu od dob havárie ropného tankeru Exxon Valdez.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.