ZMĚNIT MÍSTO

Středozápad USA zasáhly silné bouře

11.06.2020

Několik stovek tisíc lidí ve státech Michigan, Indiana, Ohio a Kentucky se ve středu ocitlo bez elektrického proudu. Středozápad zasáhly větrné bouře, které jsou pozůstatky nedávné tropické bouře Cristobal. Během dvou dní vítr vanoucí rychlostí až 110 kilometrů za hodinu zapříčinil výpadky elektřiny u více než půl milionu domácností.

 

Silné bouře se vyskytovaly nejvíce v oblasti velkých jezer. Nejvíce zasažen byl Michigan, hasiči nepřetržitě odstraňují popadané stromy a odčerpávají ze sklepů vodu. V mnoha případech silný vítr poškodil i střechy budov a v Ohiu se dokonce zřítilo i jedno z divadel.

Podle meteorologů bouře doprovází silný nárazový vítr, který během středy a čtvrtka vanul rychlostí překračující 100 kilometrů za hodinu. Současně spadlo v některých oblastech i velké množství srážek, což vedlo z rozpoutání záplav.

Nejvíce výpadků elektřiny bylo hlášeno v Michiganu, bez proudu zde dočasně bylo 300 tisíc domácností. Po celém Ohiu bylo bez proudu sto tisíc domácností a dalších 40 tisíc v Pensylvánii. Při bouřích došlo i ke zničení desítek automobilů, na které spadly vzrostlé stromy. Škody jsou rozsáhle a bude trvat nejméně týden, než budou vyčísleny.

Na jihu Michiganu byl vítr tak silný, že vyvracel i vzrostlé stromy, které při zhroucení vážně poškodily desítky domů. Na štěstí nebyl při bouřích nikdo zraněn a škody jsou jenom materiální. Podle meteorologů se v oblasti velkých jezer během jednoho dne utvořily dokonce dva neobvyklé meteorologické systémy.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu