ZMĚNIT MÍSTO

Záplavy v Číně vysídlily stovky tisíc lidí

13.06.2020

Střední a jižní Čínu od počátku měsíce sužují rozsáhlé záplavy, díky kterým se rozvodnilo přes 110 řek. Podle odhadů muselo své domovy opustit přes čtvrt milionů lidí a nejméně deset z nich zahynulo. Podle Pekingu už škody v důsledku záplav přesáhly 500 milionů dolarů.

Letošní záplavy v Číně jsou mimořádně ničivé a v tuto chvíli už zcela zničily přes 1500 domů. Kolem dvou set padesáti tisíců obyvatel muselo být dočasně přesunuto do nouzových útočišť. Nejvíce zasaženým regionem je Guangxi, který se nachází v jižní části Číny. Druhým nejvíce zasaženým regionem je Hunan, kde zahynulo sem osob a další se stále pohřešují.

Z leteckých snímků, které poskytla zpravodajská agentura Xinhua je patrné, že došlo i k zatopení města Guilin. Podle meteorologů v těchto dvou regionech vytrvale prší už od počátku června, díky tomu se ze svých břehů vylila řeka Lijiang, která zatopila přilehlé oblasti.

Díky nepolevujícím dešťům došlo k rozvodnění více než stovky řek, které se nachází v osmi regionech. Zvýšenou hladinu hlásí i ohromné říční toky, mezi které patří Perlová řeka a Yangtze. Právě na řece Yangtze se nachází největší přehrada na světě Tři soutěsky.

Sezónní záplavy jsou pro Čínu typické a každoročně způsobí ohromné škody zejména v oblasti velkých řek. Zdaleka nejničivější záplavy zasáhly Čínu v roce 1998. Tehdy při nich zahynulo přes dva tisíce obyvatel a voda zničila kolem třech milionů domů.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu