ZMĚNIT MÍSTO

Českem se o víkendu prohnaly bouřky

15.06.2020

Českou republiku koncem minulého týdne na většině míst zasáhly bouřky, které zejména v Pardubickém kraji doprovázely přívalové deště. Během průtrží došlo k vytopení mnoha sklepů a hasiči museli zasahovat během dvou dní u více než čtrnácti set výjezdů. Bouřky mnohdy doprovázel i silný vítr, který vyvracel stromy a způsobil výpadky elektřiny u více než pěti tisíc domácností.

Během víkendu na území České republiky spadly další desítky milimetrů srážek, které dočasně zmírnily předcházející sucho. Nejvíce srážek spadlo o víkendu u Kolína a v okolí Pardubic. Během několika hodin zde spadlo přes 50 milimetrů srážek. Silná bouře zasáhla i Zlínský kraj a velké škody jsou evidovány v Otrokovicích.

V sobotu podle meteorologů pršelo téměř na celém území. Po celý den museli hasiči vyjíždět k odčerpávání zatopených sklepů a odstraňovat popadané stromy. Voda zatopila stovky garáží, sklepů a průmyslových podniků včetně letiště v Otrokovicích a taky areál společnosti Barum Continental.

Silné bouře doprovázené přívalovými dešti setrvaly na našem území i v neděli. Během neděle už byly srážky mírnější a spadlo průměrně 30 milimetrů. Spoustu práce měli i hasiči v Uherském Hradišti, kteří museli odklízet popadané stromy z drátů elektrického napětí a na některých místech museli odklízet i nánosy bahna.

Nejvíce výpadků elektřiny hlásily společnosti ČEZ a E.ON v okolí Ústí nad Orlicí, Břeclavi, Brna, Chrudimi a Karlových Varů. Celkem muselo být obnoveno více než 5500 dodávek elektřiny.

V důsledku přívalových dešťů se dočasně rozvodnila řeka Novohradka v Pardubickém kraji a první stupeň povodňové aktivity byl zaznamenán i na Svratce a Doubravě.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu